Gemeente Zwolle

Nieuw gemeentelijk monument aan Thorbeckegracht

Datum uitgave persbericht: 11/20/2009

Zwolle heeft er een nieuw gemeentelijk monument bij. Burgemeester en wethouders hebben besloten het pand met adres Thorbeckegracht 39 op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Daarop staan inmiddels ruim driehonderd objecten van cultuurhistorisch belang. Het merendeel van de panden op de lijst hebben een functie als woonhuis.

De laatste aanwinst op de gemeentelijke monumentenlijst betreft een pand waarvan het cultuurhistorisch belang ligt in de oorspronkelijke functie als pakhuis, op een locatie die nauw verbonden is met de handel en scheepvaart. Het pand heeft ook een stedenbouwkundig belang: de historische, ruimtelijke relatie met het water van de Thorbeckegracht en de aangrenzende voormalige loswal. Het gebouw is bovendien architectonisch van belang als voorbeeld van een aan het einde van de negentiende eeuw gemoderniseerd traditioneel pakhuis. Stadsherstel Zwolle heeft het pand met behoud en versterking van de monumentale waarde gerestaureerd.

Voorafgaand aan het collegebesluit heeft de monumentencommissie geadviseerd het pand op te nemen in de gemeentelijke monumentenlijst.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 20-11-2009 tot 19-12-2009