Nieuw boek over de Zeeuwse strandvisserij


Een bijna uitgestorven cultuur

DOMBURG, 20091108 -- In Domburg (ZLD) wordt op vrijdag 20 november 2009 een boek over de Zeeuwse strandvisserij gepresenteerd. Het boek is geschreven door Wim Vreeke (65), de jongste van een bijna uitgestorven generatie die nog zelf de typische Zeeuwse netten zoals zeefuiken en garnalennetten met de hand breide om er aan de Noordzeekust mee te vissen.

Wim Vreeke breit zijn netten aan de hand van schema's en oude tekeningen van zijn grootvader Adriaan Burgers. Dat ambacht is zo goed als uitgestorven, jongeren kunnen het niet meer.
Vroeger was de strandvisserij met netten aan de Zeeuwse Noordzeekust in Zeeland een zeer populaire bezigheid. Het was een cultuur apart, ontstaan uit de armoede van die dagen. Van Sluis tot Renesse visten mannen met eigengemaakte netten op zalm (toen nog), zeebaars, harder platvis en garnalen. Thans is dat culturele erfgoed bijna uitgestorven. Jongeren kunnen het niet meer.
Dat was de drijfveer om het boek te maken. In het boek beschrijft Vreeke hoe je de typisch Zeeuwse netten breit en hoe je ermee moet vissen. Het boek schetst een historisch overzicht van de strandvisserij in Zeeland en staat stil bij de natuur en de ecologie van de Zeeuwse Noordzeekust. De oude werktekeningen van zijn allang overleden grootvader, aan de hand waarvan tientallen Zeeuwen vroeger hun netten maakten, staan afgedrukt in het boek.

De strandvisserij is een kleinschalige visserij door particulieren, die de natuur niet schaadt. Vroeger ging het om den brode, tegenwoordig is het hobby. En een manier van leven.

Tijdens de presentatie van het boek op vrijdag 20 november om 15.00 uur in Hotel Nehalennia in Domburg, zal Wim Vreeke het eerste exemplaar van het boek uitreiken aan Jan de Kam (93) de oudste nog levende strandvisser van Domburg. De Kam zal in een toespraak herinneringen ophalen aan de visserij van vroeger.

Het boek wordt uitgegeven door uitgever Adriaan Langendonk van de Zeeuwse uitgeverij Den Boer De Ruiter.

http://www.studioceesmaas.info





ingezonden persbericht