FNV

FNV-voorzitter Agnes Jongerius tijdens persconferentie n.a.v. principe-akkoord over aanpak van de crisis maart 2009 Foto ANP - Koen van Weel

26-10-2009

Vakbondsplan socialer dan AOW-plan kabinet

Vanavond spreekt de ledenraad van de PvdA zich uit over het kabinetsplan voor de AOW. Veel FNV-collega's zullen daar actievoeren en deelnemen aan de bijeenkomst. FNV-voorzitter Agnes Jongerius zet in een open brief aan de leden van PvdA uiteen waarom het vakbondsplan voor de AOW vele malen socialer is dan het kabinetsplan. Zij roept de leden op zich kritisch uit te spreken over het kabinetsplan en op 21 november a.s. deel te nemen aan de AOW-acties van de FNV.

Beste leden van de Partij van de Arbeid,

Vanavond gaat u zich bij de PvdA Ledenraad uitspreken over het kabinetsplan voor de AOW. Een plan waar uw doorgaans zo sociale partij tot mijn onbegrip haar handtekening onder heeft gezet. Ik durf als voorzitter van de FNV, vertegenwoordiger van 1,4 miljoen leden, te stellen dat ons plan voor de AOW socialer is dan dat van het kabinet. En daar heb ik de volgende argumenten voor.


1. Keuzevrijheid. Bij ons mogen alle mensen zelf kiezen op welke leeftijd ze de AOW laten ingaan. Waarom zouden we nog steeds iedereen langs dezelfde meetlat leggen? Dé werknemer bestaat niet meer. De éen begint op z'n 16de te werken. De ander studeert door en start met 24. Allebei leuk, maar het heeft wel consequenties voor later. Laat mensen zelf kiezen wanneer hun AOW-uitkering ingaat. Dat is hoe de FNV de toekomst van de AOW ziet.


2. Fatsoenlijke uitkering. De AOW-uitkering die je krijgt op je 65ste komt om en nabij het niveau van nu. Je krijgt dus niet een strafkorting zoals in het plan van het kabinet. En je hebt ook geen oplapregelingen nodig, zoals extra geld uit de bijstand bijvoorbeeld. Wie langer doorwerkt, krijgt een hogere uitkering. En dit alles is welvaartsvast. En dit onderdeel is doorberekend door het CPB en op te vragen bij mij.


3. Museumplein Akkoord. Met het vakbondsplan hoeft de Partij van de Arbeid niet terug te komen op haar afspraken van 2004. De FNV stond samen met de PvdA op het Museumplein. Als iedereen zelf mag kiezen, hoeven we niet te tornen aan de afspraken die er toen gemaakt zijn voor extra spaarmogelijkheden voor een vroeger pensioen. De afspraken van toen dreigen nu in de prullenmand terecht te komen.


4. Laat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Dit gezegde komt u ongetwijfeld bekend voor. De Partij van de Arbeid stond voor dit principe, dacht ik zo. Maar tot mijn grote verdriet zie ik dit principe niet terug in de plannen van het kabinet. Het kabinetsplan gaat ten koste van de lagere en middeninkomens, terwijl de werkgevers een leuke lastenverlichting krijgen van een paar miljard euro in de vorm van pensioenpremies. Ons land is een van de grootste belastingparadijzen ter wereld. Grote bedrijven hebben allemaal brievenbusmaatschappijen in Nederland, waardoor ze winstbelasting in eigen land ontlopen. Grote Nederlandse bedrijven betalen in Nederland te weinig belasting. Wij lopen hierdoor samen miljarden mis. Hoe solidair zijn wij in deze samenleving?


5. Jong en oud. Over solidariteit gesproken. De FNV vindt dat het vergrijzingsvraagstuk gedragen moet worden door jong én oud. Wij wentelen de AOW-problematiek niet af op onze kinderen. In het kabinetsplan worden onze kinderen en kleinkinderen dubbel gepakt. En twee jaar langer werken en ze draaien op voor hogere premies.


6. Toekomstbestendig. Ook wij houden rekening met de stijgende levensverwachting. Ons plan is toekomstbestending en vooruitstrevend.

Dit zijn 6 van de vele argumenten die wij hebben om te stellen dat ons vakbondsplan vele malen socialer is dan het AOW-plan van het kabinet. U begrijpt, ik hoop u hiermee te hebben overtuigd. Ik hoop dat u vanavond flink laat horen wat uw kritiekpunten op het kabinetsplan zijn. En ik nodig u bij deze van harte uit om op zaterdag 21 november naar een van de AOW-acties te komen om te laten merken dat ook u denkt dat het socialer kan.

Met vriendelijke groet,

Agnes Jongerius Voorzitter FNV