Prinses Laurentien houdt toespraak op congres Onze Taal

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden houdt zaterdagochtend 21 november in de Jaarbeurs in Utrecht de openingstoespraak op het congres 'Grenze(n)loos Nederlands' van het Genootschap Onze Taal. Het tweejaarlijkse congres van Onze Taal gaat deze keer over de wisselwerking tussen het Nederlands en andere talen en culturen. Sinds 2005 is de Prinses beschermvrouwe van de vereniging.

De Prinses zal in haar speech aansluiten op het dagthema 'de balans tussen vreemd en vertrouwd in de taal'. Zij gaat onder meer in op de positie van het Genootschap Onze Taal in het verleden en de uitdagingen voor de vereniging voor de toekomst.

Tijdens het congres komen onderwerpen aan bod als tweetaligheid, externe en multiculturele taalinvloeden en inburgering in de Nederlandse taal. Sprekers zijn onder andere mr. E.E. van der Laan, minister voor Wonen, Wijken en Integratie en schrijfster Kristien Hemmerechts. Daarnaast zijn er optredens van de cabaretiers Kees Torn en Paulien Cornelisse.

Het Genootschap Onze Taal werd in 1931 opgericht door taalpuristen die zich zorgen maakten over het groeiende aantal germanismen in het Nederlands. In de jaren vijftig veranderde de vereniging in een podium voor taalliefhebbers. Een belangrijk onderdeel van de organisatie is de Taaladviesdienst, waar het grote publiek terecht kan voor taaladvies en informatie over het Nederlands. Daarnaast is de vereniging uitgever van het tijdschrift Onze Taal.

Noot voor redacties (