Gemeente Assen


Dag van het riool Drenthe 21 november

Assen, 11 november 2009

Verschillende gemeenten en waterschappen in provincie Drenthe stellen op 21 november tussen 13.00 en 16:00 uur hun rioolgemalen, bergbezinkbassins en waterzuiveringsinstallaties open voor publiek. Zo ook de gemeente Assen.

Campagne Schoon Rioolgebruik

De Dag van het Riool is een initiatief van de provincie, gemeenten en waterschappen in Drenthe en sluit aan op de landelijke campagne Schoon Rioolgebruik. Door inwoners te laten zien wat er met hun afvalwater gebeurd hopen de deelnemende partijen de bewustwording te vergroten over wat wel en niet door de wc of gootsteen gespoeld kan worden. Zaken zoals frituurvet, schoonmaakdoekjes, verf en medicijnen zijn namelijk slecht afbreekbaar. Riolen kunnen verstopt raken en pompen lopen vast. Zowel de gemeentelijke rioolgemalen als de waterzuiveringen hebben daar regelmatig last van. Tijdens de Dag van het Riool ziet u ook wat er dan precies gebeurd en wat gemeenten en waterschappen moeten doen om de schade te herstellen.

Hoofdrioolgemaal Hobokenstraat Assen

Een rioolgemaal wordt gebruikt in een rioolstelsel om afvalwater naar een hoger peil te brengen of over langere afstand te transporteren, bijvoorbeeld naar de rioolwaterzuivering. Tijdens uw bezoek aan het hoofdrioolgemaal in Assen krijgt u uitleg over het functioneren van het gemeentelijk riool en kunt u met eigen ogen de werking van het gemaal en het bergbezinkbassin zien. Het hoofdrioolgemaal en bergbezinkbassin in Assen liggen op loopafstand van de rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de W.A. Scholtenstraat.

Adres: startpunt RWZI Assen, W.A. Scholtenstraat 16 in Assen

Rioolwaterzuiveringsinstallatie Assen

De zuiveringsinstallatie Assen zuivert het afvalwater uit Assen, Loon, Rolde, Grolloo, Schoonloo, Amen, Ekehaar, Deurze, Anderen, Balloo en Taarlo. Per dag wordt hier gemiddeld zo'n 18 miljoen liter afvalwater gezuiverd en daarna geloosd op het Havenkanaal. De installatie is in 2006 aangepast en gedeeltelijk vernieuwd. Medewerkers van het waterschap Hunze en Aa's leggen uit hoe het afvalwater met bacteriën en machines wordt schoongemaakt.

Adres: W.A. Scholtenstraat 16 in Assen