Kunnen bewoners participeren in uitvoering wijkactieplannen?

12/11/2009 14:00

Vereniging LSA

Op 21 november wordt de Kwaliteitskaart Bewonersparticipatie 2009 uitgereikt aan minister Eberhard van der Laan. Vorig jaar concludeerde het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA) dat gemeenten bewoners onvoldoende hebben betrokken bij de totstandkoming van de wijkactieplannen in de 40 aandachtswijken. Met name de grootste gemeenten deden het slecht op dit gebied. Tijdens de Landelijke Bewonersdag 2009 zal blijken of de gemeenten meer werk gemaakt hebben van bewonersparticipatie bij de uitvoering van de wijkactieplannen.

De Tilburgse school voor Politiek en Bestuur van de Universiteit van Tilburg heeft in opdracht van het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA) onderzoek gedaan naar de manier waarop en in hoeverre gemeenten bewonersparticipatie bij de uitvoering van de wijkactieplannen in de 40 door de minister voor WWI aangewezen aandachtswijken hebben bevorderd. Dit onderzoek draagt de titel 'Nogmaals aandacht voor bewonersparticipatie'. Op 21 november, tijdens de Landelijke Bewonersdag, wordt de Kwaliteitskaart die naar aanleiding van dit onderzoek is gemaakt, gepresenteerd aan minister Van der Laan en de gemeente die het best heeft gescoord. U bent van harte welkom.

Kwaliteitskaart Bewonersparticipatie

Het onderzoek naar de mate waarin en de wijze waarop gemeenten bewoners hebben laten participeren in de krachtwijken, is omgezet in een overzichtelijke waaier waarop in één oogopslag te zien is hoe gemeenten scoren.

Het LSA heeft deze onderzoeken laten doen, omdat het LSA vindt dat de invloed van bewoners op gebiedsgericht achterstandsbeleid groter moet worden om de effectiviteit van dit beleid te verbeteren. Bewoners van krachtwijken moeten in de komende jaren de kansen krijgen aangereikt die ertoe leiden dat ze een betere maatschappelijke positie krijgen en in een wijk wonen die niet meer op de lijst van probleemwijken voorkomt.

Landelijke Bewonersdag

De Landelijke Bewonersdag 2009 'Iedereen doet mee' is een kennisuitwisselingsdag voor bewoners en professionals in de wijkaanpak. De dag wordt georganiseerd door het LSA in samenwerking met Pact op Zuid, VROM/WWI, Aedes vereniging van woningcorporaties, de Nederlandse Woonbond en vele bewonersgroepen uit Rotterdam Zuid. Meer informatie vindt u op www.landelijkebewonersdag.nl.





http://www.lsabewoners.nl/publicaties/kwaliteitskaart