Algemene Inspectiedienst (AID)

AID controleert op verzamelaarsbeurs Utrecht

17 november 2009

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit controleert op zaterdag 21 november op de verzamelaarsbeurs in de Utrechtse Jaarbeurs. De controles richten zich op de naleving van de Flora- en faunawet. Er wordt nagegaan of de aangeboden verzamelobjecten voldoen aan de regels gesteld aan de handel in beschermde inheemse en uitheemse dieren en planten.

De handel in beschermde dier- en plantensoorten is geregeld in een internationaal verdrag, het CITES-verdrag. In Nederland liggen deze afspraken vast in de Flora- en faunawet. Deze wet beschermt niet alleen levende dieren en planten, maar ook dode delen en producten, zoals ivoren beeldjes en opgezette dieren. Het is niet toegestaan om producten waarin (gedeelten van) beschermde dieren of planten zijn opgenomen te verhandelen, zoals met zeeschildpad ingelegde kammen en schoenen van krokodillenleer. De controles richten zich vooral op de legaliteit van de tentoongestelde producten. Handel is alleen toegestaan als de legale herkomst aangetoond kan worden, bijvoorbeeld door een overdrachtsverklaring of een kopie van een invoerdocument. Producten die de hoogste beschermingsgraad genieten, mogen alleen worden verhandeld met een EG-certificaat, met uitzondering van bewerkte voorwerpen waarvan aangetoond kan worden dat ze van vóór 1947 zijn. Geprepareerde inheemse beschermde dieren mogen niet verhandeld worden.

Wanneer een eigenaar de legaliteit van een product niet kan aantonen, kunnen de controleurs van de AID proces-verbaal opmaken of de producten in beslag nemen.