Texels onverwerkte oorlogsverleden op het IDFA

19/11/2009 13:12

Prospektor

In de documentaire De Russenoorlog / The Russian War wordt aan de hand van tientallen ooggetuigenverslagen de onbekende Georgische Opstand op Texel herverteld.

April 1945, de rust op het idyllische eiland Texel wordt wreed verstoord door één van de meest wonderlijke geschiedenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Terwijl de bevrijding nabij is, beginnen Georgische soldaten in Duitse dienst een bloedige opstand tegen hun superieuren. Het eiland wordt in de as gelegd, honderden soldaten en burgers komen om, vrienden en vijanden worden gemaakt. Te midden van de chaos worden Georgische-Nederlandse babies geboren. De uiterlijk hechte eilandgemeenschap is innerlijk verscheurd in haar omgang met het verleden. Tot op de dag van vandaag.

In de documentaire De Russenoorlog vertellen tientallen ooggetuigen hun versie van deze wonderlijke geschiedenis. In de tegenstrijdige verhalen over helden en opportunisten, lijfsbehoud en eergevoel, schuld en onschuld klinkt 65 jaar na dato nog altijd de onverwerkte pijn door die de hechte eilandgemeenschap met zich mee draagt.

De film gaat op 21 november in première met een inleiding van historicus Maarten van Rossum, op het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA)

Overige vertoningen zijn op maandag 23 november (11.30 - Tuschinski 4) en op vrijdag 27 november (11.15, Munt 9).

De Russenoorlog / The Russian War is een film van Arnold van Bruggen.

www.derussenoorlog.nl / www.prospektor.nl

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.derussenoorlog.nl