Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 5 november 2009

Cursus broedwanden maken voor ijsvogels

Landschap Noord-Holland organiseert in samenwerking met het IVN en de KNNV in West-Friesland op zaterdag 21 november een cursus 'IJsvogelwanden' maken. In deze cursus leert men een nieuwe broedplaats voor ijsvogels te maken.

IJsvogels zijn door hun fel blauwe en kastanjebruine kleuren tropisch ogende vogels. Ze eten vis en leven om die reden bij het water. Broeden doen ze in een zelf gegraven nestgang in een onbegroeide, steile oever. In de praktijk blijkt dat geschikte nestplaatsen vaak ontbreken. In de cursus wordt de deelnemers geleerd geschikte plaatsen te zoeken waar een nestwand gemaakt kan worden. In een praktisch deel van de cursus wordt dat vervolgens toegepast.

Van deelnemers aan de cursus wordt verwacht dat zij een nieuwe ijsvogelwerkgroep gaan vormen. Deze werkgroep moet de activiteiten coördineren en voor continuïteit zorgen. Zo kunnen de activiteiten verder worden verbreed door meer wanden te maken en ook een compleet overzicht te verkrijgen van de ijsvogelbroedgevallen in West-Friesland. Het is al duidelijk dat daarvoor veel kansen zijn.

Landschap Noord-Holland is voorstander van samenwerkingsverbanden in de regio en kan de kosten van deze cursus betalen dankzij een subsidie van de Nationale Postcode Loterij. De cursus vindt plaats op zaterdag 21 november 2009 van 10.00-15.00 uur in het IVN gebouw De Terp, Veilingweg 19, 1611 NB Bovenkarspel.

U dient zich voor deze cursus aan te melden waarna u het programma ontvangt. Dit kan per mail naar m.dekrijger@landschapnoordholland.nl. o.v.v. Cursus IJsvogelwanden 2009. Vermeld uw volledige naam en adres en telefoonnummer. Bellen kan ook: 088-0064412. Naam, adresgegevens en de naam van de cursus s.v.p. duidelijk doorgeven.

Noot voor redacties