Gemeente Zaanstad

20-11-2009
Zaanstad wint eerste Forward Award
Gemeente beloond voor investeringen in duurzaam vervoer

Wethouder Robert Linnekamp heeft in Houten de eerste Forward Award in ontvangst genomen. Gemeente Zaanstad kreeg de prijs voor haar inzet tijdens de Week van de Vooruitgang en de structurele investeringen in duurzaam vervoer. De Forward Award is een initiatief van de organisatoren van de Week van de Vooruitgang en is dit jaar voor het eerst uitgereikt.

Zaanstad heeft ook dit jaar weer meegedaan aan de Week van de Vooruitgang. Van 12 tot en met 20 september zijn verschillende activiteiten georganiseerd rond duurzaam vervoer en het besparen van energie. De week werd geopend met een Duurzaamheidmarkt in het Koogerpark en er was weer aandacht voor Groene Voetstappen, waar leerlingen van 7 basisscholen aan hebben meegedaan. Tijdens de Dam tot Damloop werd een elektrisch lint gevormd tussen Amsterdam en Zaanstad. In Amsterdam werd het startschot gegeven voor elektrische scooters en auto's die voor de renners het parcours van de loop aflegden.

Naast de activiteiten in de Week van de Vooruitgang investeert Zaanstad ook op andere manieren in duurzaam vervoer. Bijvoorbeeld door zelf elektrische scooters en auto's aan te schaffen, door oplaadpalen te plaatsen en met de proeftuin voor elektrisch vervoer. Het laatste project is een samenwerkingsverband van gemeente en bedrijfsleven om het wagenpark van Zaanse ondernemers duurzaam te maken.

Deze initiatieven zorgde voor de nominatie van Zaanstad voor de Forward Award. Van de 7 genomineerden gemeenten bleven er 4 over, Nijmegen, Eindhoven, Amsterdam en Zaanstad. De jury heeft voor Zaanstad gekozen, vanwege de vele activiteiten tijdens de Week van de Vooruitgang, de samenwerking met verschillende partners, het idee van het elektrisch lint tijdens de Dam tot Damloop en de investering in oplaadpalen door de hele gemeente. Daarnaast was de jury onder de indruk van wat de gemeente zelf allemaal doet aan duurzaam vervoer.

Wethouder Robert Linnekamp is trots op de prijs: `Zaanstad is zeer ambitieus op het gebied van milieu. Deze prijs is niet alleen een erkenning voor onze inzet, maar ook voor de samenwerking met verschillende partners, zoals het bedrijfsleven, Urgenda en woningcorporaties. En natuurlijk de prachtige initiatieven die door bewoners worden ontwikkeld. Alleen door samen te werken kunnen we de klimaatverandering een halt toeroepen en de aarde leefbaar houden.'

Zaanstad wordt nu voorgedragen voor de European Mobilty Week Award, de Europese equivalent voor de Forward Award. Het is dit jaar voor het eerst dat een kandidaat uit Nederland wordt voorgedragen voor deze prijs. In februari 2010 wordt de winnaar bekend gemaakt door de Europese Commissaris voor Milieu, Stavros Dimas.