Ingezonden persbericht


NJR

PERSBERICHT
Utrecht, 21 november 2009

Verrassende ideeën winnen KidzWise Awards 2009
Bezoek koningin Beatrix geeft vierde editie feestelijke tint

De winnaars van de KidzWise Awards zijn vanavond op de UNICEF-kinderrechtentop in Leiden bekend gemaakt. De winnende plannen bestaan uit een spiekpen, Braziliaanse armbandjes, designschoenen, WC-rollen en een toneelstuk. Ruim honderd scholieren uit het hele land presenteerden hun actieplannen om zo kinderrechten onder de aandacht te brengen. Naast de jury werden de plannen ook gepresenteerd aan koningin Beatrix, die voor deze gelegenheid alle teams bezocht. Vijf plannen zijn uiteindelijk beloond met een Award, een geldbedrag van ¤500 om het plan uit te voeren en een coach die de scholieren daarbij begeleidt. KidzWise is een project van het kinderrechtencollectief en wordt uitgevoerd door Codename Future en NJR.

Download hier foto's van de KidzWise Awards en het bezoek van koningin Beatrix.

Een winnend team bedacht WC-rollen met daarop confronterende teksten om zo kindermishandeling onder de aandacht te brengen van een groter publiek. Nadat ze van het podium afkomen reageren de jongens enthousiast. Joey (13): "Ik vind het supergaaf dat we gewonnen hebben. We waren het vijfde groepje, dus we hadden het echt niet meer verwacht". Naast de uitreiking, was het bezoek van de koningin voor veel leerlingen ook een spannend moment. Indy (14): "Ik was wel een beetje zenuwachtig, maar ze was heel aardig en spontaan. Dat had ik niet verwacht."

Meer dan honderd vmbo, havo en vwo-scholieren van twintig scholen presenteerden hun plannen aan een vakjury met vertegenwoordigers van kinderrechten- en jongerenorganisaties. Deze experts gaven de jongeren advies en bepaalden welke vijf teams naar huis gingen met een KidzWise Award. De jury was dit jaar vooral te spreken over de originaliteit en de praktische uitvoerbaarheid van de plannen. Na een optreden van rapper Yes-R werden de Awards uitgereikt door RTL-5 presentatrice Nikkie Plessen. De winnende teams gingen naar huis met een geldbedrag van ¤500 bestemd voor het plan en een coach die de jongeren begeleidt bij de realisatie van het plan. Daarna ging het feest verder met DJ Sascha Visser.

De KidzWise Awards zijn dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. Jongeren vragen in de campagne KidzWise aandacht voor de rechten van kinderen in Nederland of ergens anders op de wereld. Hiervoor is speciaal lesmateriaal ontwikkeld over de onderwerpen kindsoldaten, kindermishandeling, kinderarbeid, jeugdstrafrecht en recht op onderwijs. Leerlingen kiezen één van deze onderwerpen en bedenken hier campagneplannen voor. De twintig scholen die meededen, vaardigden hun beste campagneteams af naar de finale waar ze streden om de vijf felbegeerde Awards.

Meer informatie over dit project en de betrokken organisaties vindt u op de websites www.kidzwise.nl, www.kinderrechten.nl, www.njr.nl en www.codenamefuture.nl

Winnende scholen


1. School: CSG Het Streek uit Bennekom
Plan: Everyone to school with Shoes. De leerlingen voorzien schoenen van speciale ontwerpen die ze verkopen. Verder bedachten ze een kwartetspel waar je mee kunt spelen en leren tegelijk.


2. School: Bernard Nieuwentijt College uit Monnikendam Plan: Een speciale spiekpen ontwikkelen met daarop een boodschap voor het recht op onderwijs. Deze willen ze verkopen tijdens de Nationale Voorleeswedstrijd in Monnikendam


3. School: Sweelinck College uit Amsterdam
Plan: De leerlingen verkopen handgemaakte armbandjes uit Brazilië. Als het bandje door slijtage af valt mag een wens worden gedaan op een speciale hyvespagina om zo kindermishandeling te stoppen.


4. School: Möller Lyceum uit Bergen op Zoom
Plan: Blauwe plekken? Dat slaat nergens op! Een toneelstuk over kindermishandeling om zo mensen mensen te confronteren met onzichtbaar leed. Opbrengsten gaan naar stichting NO kidding.


5. School: Comenius College uit Zeist
Plan: Achter slot en grendel. De leerlingen verkopen WC-rollen met kinderrecht-teksten via lokale supermarkten. De opbrengst gaat naar kinderen die in het buitenland gevangen zitten.

Noot voor redactie,