Ingezonden persbericht


Persbericht Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland

Veel onbegrip bij boeren over uitgevoerde correcties

LTO wil opheldering over aanpssing percelen

Boeren reageren boos over aanpassingen van de topografische percelen door de Dienst Regelingen van het ministerie van LNV. Los van onduidelijke procedure leidt dit tot forse afwijkingen, waardoor akkerbouwers en veehouders 'ineens' tien of vijftien procent minder grond blijken te hebben.

In een brief aan minister Verburg (LNV) vraagt LTO Nederland om opheldering. ,,De maatverschillen tussen het papier van Den Haag en de weerbarstige praktijk zijn verontrustend groot'', reageert voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland in het weekblad Nieuwe Oogst van vandaag. Hij wil actie van LNV om de om onrust en onbegrip bij boeren weg te nemen.

Deze Dienst regelingen (DR) is aan de hand van satellietfoto's bezig om de grond, die boeren in gebruik hebben op hun bedrijf, te meten en becijferen. Deze aanpassingen in het nationale perceelsregister gebeurt op aanwijzing van de Europese Commissie. De hamvraag is hoe correct de nieuwe metingen zijn. Bij de regionale informatiecentra van LTO Noord, ZLTO en LLTB regende het deze week telefoontjes van verontruste boeren. Ze vrezen dat ze niet alleen een deel van toeslagen kwijtraken maat tevens worden geconfronteerd met hogere bedrijfskosten.

De 'nieuwe' grenzen en oppervlaktes van hun grond kunnen ingrijpende gevolgen voor hun toeslagrechten, aanvragen voor natuursubsidies, de veebezetting en de plaatsingsruimte voor hun dierlijke mest. Als ze minder grond hebben, zit er voor veehouders niets anders op om meer mest van hun bedrijf af te (laten) voeren. Zelfs de ontheffing in het kader van een eerder verleende derogatie (uitzondering om meer mest te gebruiken) kan hierdoor op het spel komen te staan.

In de brief geeft LTO aan dat, los van de huidige eenzijdige correctie van de DR, veel van de in het verleden aangegeven correcties en wijzigingen tot op heden niet zijn verwerkt in de registratie, ook controleresultaten van de Algemene Inspectie Dienst (AID) niet. Volgens de brief zijn er legio voorbeelden, waaruit blijkt dat bij de nieuwe metingen onzorgvuldig is gewerkt. De communicatie naar de boeren is gebrekkig en hoe het zit met mogelijk bezwaarprocedures is ook niet duidelijk, schrijft LTO.

Als boeren te weinig areaal zullen hebben om de toeslagrechten te kunnen behouden, moeten hun areaal maar vergroten of toeslagrechten verkopen, staat op website van LNV. LTO vindt dat geen oplossing en pleit voor een generieke aanpak, om langslepende procedures te voorkomen.

In Nieuwe Oogst worden voorbeelden genoemd van onzorgvuldige metingen, zoals een sloot van vijf meter die in de metingen twaalf meter breed is. Boeren raken nu soms hectares kwijt, terwijl ze bij recente GPS-controles van de AID juist meer beteelbare oppervlakte bleken te hebben dan ze eerder altijd opgaven. En houtwallen worden op percelen gekort, terwijl er toch echt gras onder zit.

Datum : 21 november 2009
Nummer : P2871