Gemeente Brummen


Op weg naar een nieuwe APV voor de gemeente Brummen

(Oorspronkelijke publicatie datum: 21-11-2009)

De gemeente Brummen krijgt een nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De APV is een document met gemeentelijke spelregels. Het is een aanvulling op wet- en regelgeving vanuit hogere overheden. In de afgelopen jaren werd de APV steeds geactualiseerd. Maar nu stellen burgemeester en wethouders de gemeenteraad voor de APV drastisch te veranderen. Belangrijkste hiervoor is het aantal regels te verminderen (met een duur woord: deregulering). De gemeenteraad buigt zich in december over het voorstel van het college.

De APV raakt iedereen. De verordening heeft namelijk betrekking op het gedrag en de directe leefomgeving van álle mensen binnen het grondgebied van de gemeente Brummen. Verreweg de meeste artikelen van de APV bevatten strafbepalingen: Het is verboden om . Maar er zijn ook enkele bepalingen die een gedragsnorm inhouden: Het is verplicht om . Voor sommige bepalingen geldt dat een vergunning of ontheffing vereist is. Door duidelijkere regels kan de politie beter handhavend optreden daar waar nodig. Bij geen duidelijke of zelfs helemaal geen regels kan de politie iemand nu eenmaal niet verplichten bepaald gedrag te veranderen.

Minder regels
Veel gemeenten ontplooien initiatieven om de regeldruk, en daarmee de administratieve lasten, voor burgers en bedrijven te verminderen. Administratieve lasten worden voor een groot deel veroorzaakt door rijksregels, maar óók gemeentelijke regels leiden in de beleving van burgers en bedrijven tot hoge lasten. De Vereniging van de Nederlandse Gemeenten (VNG) ondersteunt de gemeenten bij het dereguleren van de lokale regelgeving, bijvoorbeeld door het aanpassen en vereenvoudigen van de model-APV-verordening die de VNG aanbiedt. Hierin zijn bijvoorbeeld veel vergunningvereisten komen te vervallen. Ook is kritisch gekeken naar taalgebruik, overbodige bepalingen en de overzichtelijkheid. Het college heeft ervoor gekozen de modelverordening van de VNG als basis te nemen. Ook stellen burgemeester en wethouders voor de Afvalstoffenverordening en de Verordening Naamgeving, nummer en begrenzing als aparte verordeningen vast te stellen. In de huidige (oude) APV zijn deze regelingen in de APV opgenomen.

Uiteenlopende onderwerpen
De APV bestaat uit diverse hoofdstukken en gaat over een groot aantal uiteenlopende onderwerpen. Zo moet de APV de veiligheid op openbare plaatsen (bijvoorbeeld de weg) bevorderen en overlast beperken. Denk hierbij aan onderwerpen zoals het uitlaten van de hond, geluidoverlast en kapvergunningen. Een aantal belangrijke wijzigingen die het college in de nieuwe APV hebben opgenomen hebben betrekking op de sluitingstijd voor de horeca, de ventvergunning, (kleine) evenementen, gebiedsontzeggingen en het maken en veranderen van een uitweg. Deze en andere wijzigingen zijn verwerk in een apart Nota van wijziging. Download hier de belangrijkste documenten:

- Concept Algemeen Plaatselijke Verordening
- Nota van wijzigingen
De huidige, nu nog geldende APV kunt u hier downloaden.

Procedure voor besluitvorming
Naar verwachting wordt het voorstel van het college op donderdagavond
3 december tijdens een forumbijeenkomst besproken door de gemeenteraad. Iedereen is van harte welkom om deze bijeenkomst bij te wonen en mee te praten. Besluitvorming is voorzien tijdens de raadsvergadering van donderdag 17 december 2009. Als de raad de APV dan vaststelt, zal deze op de achtste dag na publicatie in werking treden.

Heeft u vragen over dit onderwerp, dan kunt u deze stellen aan de heer P. van Dommelen van de Stafafdeling. Hij is bereikbaar via telefoonnummer (0575) 56 82 33 of mailadres p.vandommelen@brummen.nl