Ingezonden persbericht


Kinderraadsvergadering Utrecht wint Leon van Gelderprijs

"Een project dat democratisch burgerschap en integratie in een vroeg stadium bij kinderen bekend maakt op een actieve, praktische manier. Er zijn concrete resultaten zichtbaar in een grote stad als Utrecht." De Utrechtse 'Kinderraadsvergadering' is winnaar van de Leon van Gelderprijs voor vernieuwend onderwijs 2009. De jury omschrijft het project van de gemeente Utrecht, georganiseerd en ontwikkeld door MOB als vernieuwend, inspirerend en stimulerend. De jury bestond dit jaar uit Peter Gortzak, Peter Velseboer en Alexander Rinnooy Kan. Rinnooy Kan reikte de prijs uit aan de winnaars.

De Kinderraadsvergadering leert kinderen participeren: bewust worden van hun omgeving, op papier zetten van hun ideeën, verwoorden en presenteren van hun plannen, met elkaar overleggen en naar elkaar luisteren. De Kinderraadsvergadering is voor kinderen een eerste kennismaking met de politieke besluitvorming. Ze leren rekening te houden met andere buurtbewoners, met bestemmingsplannen en praktische en financiële mogelijkheden. Kinderen komen in aanraking met de gemeente politiek en stadsontwikkeling. In het project nemen kinderen van tien jaar en ouder uit groep 7 en 8 van de basisscholen deel. Doel is de betrokkenheid van hen bij hun woon- en leefomgeving bewerkstelligen en/of vergroten.

Leon van Gelder (1913 - 1981) was hoogleraar onderwijskunde in Groningen en geldt als één van de belangrijkste onderwijsvernieuwers. Hij maakte naam met het rapport Nieuwe Onderwijsvormen, het document van waaruit de basisschool is ontwikkeld. Ter nagedachtenis aan zijn inzet wordt iedere drie jaar op het congres van de Algemene Onderwijsbond een prijs toegekend aan een persoon, groep van personen of instelling die in Nederland een belangrijke bijdrage op het terrein van onderwijsvernieuwing heeft (hebben) geleverd. De Leon van Gelderprijs is mede op initiatief van de AOb in het leven geroepen en wordt sinds 1985 uitgereikt.




Ingezonden persbericht