Gemeente Heerde



Persbericht

Datum:  23 november 2009




Bolków op werkbezoek in Heerde




Op vrijdag 20 en zaterdag 21 november had Heerde haar Poolse partnergemeente Bolków op bezoek. De delegatie van 11 personen bestond uit leden van het gemeentebestuur (burgemeester en raadsleden, deels ook lid van het Internationale Comité van Bolków). Een ander deel van de delegatie bestond uit medewerkers van de gehandicaptenorganisaties van Bolków.


Programma

De delegatie werd op vrijdagochtend om 09.00 uur ontvangen door burgemeester Inez Pijnenburg. Vervolgens werd in een bijeenkomst uitleg gegeven over alle ontwikkelingen op het gebied van internet waar de gemeente Heerde mee te maken heeft en wat dit voor de organisatie betekent, over het toerismebeleid en over de toekomstvisie 2025 die de gemeente Heerde onlangs heeft ontwikkeld. Ook werd uitleg gegeven over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), wat vooral voor de gehandicaptenorganisaties interessant was. 's Middags stonden werkbezoeken aan gehandicaptenorganisaties op het programma.

Op zaterdag kregen de Polen een stukje Nederlands folklore mee, door de intocht van Sinterklaas in Veessen bij te wonen. Verder kregen ze een rondleiding door de nieuwe brandweerkazerne. De zaterdagmiddag hadden ze vrij om zelf in te vullen.




Gehandicaptenorganisaties

Al langere tijd heeft het Comité Internationale Contacten Heerde (CICH) overleg met de gehandicaptenorganisaties in Bolków. Het CICH, dat de contacten met Bolków en de Duitse partnergemeente Balve voor de gemeente Heerde verzorgt, wil hen ondersteunen omdat er in Polen nog onvoldoende aandacht is voor de situatie van gehandicapten, bijvoorbeeld door uitwisseling. Het CICH richt zich hierbij vooral op gehandicapte jongeren.



Einde persbericht