Ingezonden persbericht


Rotterdam, 22 november 2009
t.a.v. redacties binnenland/regio-redacties/geestelijk leven Aantal woorden (486 woorden)
PERSBERICHT

Priester- en diaken wijding in bisdom Rotterdam

Ten overstaan van een overvolle kerk heeft Mgr. A.H. van Luyn s.d.b. op zaterdag 21 november 2009 Jack Glas tot priester en Walther Burgering tot permanent diaken gewijd in de HH. Laurentius en Elisabeth te Rotterdam.

In zijn homilie verwees de Bisschop onder andere naar het boek van de profetieën van Jesaja die twee "mission statements" bevat met betrekking tot zijn persoonlijke roeping en zending als profeet. Zo ook naar Lucas, die vertelt hoe Jezus het "mission statement" van Jesaja voorleest en verklaart dat dit Schriftwoord in Hem zijn ware, definitieve vervulling krijgt: "Ook jullie voelen je aangesproken door dit portret van Jezus en je verklaart je vandaag bereid om deel te hebben aan Zijn opdracht, en de zending te aanvaarden om in Jezus' naam het Evangelie uit te dragen, in woord en daad, met hetzelfde enthousiasme van Jesaja."

"Vandaag wijst Hij jullie beiden aan, de een als diaken, de ander als priester: "twee aan twee", tot wederzijdse hulp, maar vooral ook in vereniging met Christus: immers, jullie worden gezonden in Zijn naam, en "waar twee of drie in Mijn naam bijeen zijn, daar ben Ik in hun midden" (Mt. 18, 20)."

"Deze zending vraagt van de ambtsdragers in de Kerk dat ze voorop lopen in de 'tegenbeweging van het Evangelie', dat ze in woord en daad richtinggevend zijn voor het Godsvolk onderweg naar het Rijk van vrede en gerechtigheid.", aldus Bisschop Van Luyn.

Jack Glas studeerde aan de TU in Delft.. Na zijn promotie verricht hij onderzoek in de VS naar GSM-telefoons. Daar volgt hij een retraiteweekend van Cursillo en komt in contact met een jongerengroep geleid door een religieuze orde. In Maryland studeert Jack, als kandidaat bij de Missionary Servants of the Most Holy Trinity, filosofie. Hij meldt zich in Nederland aan bij de priesteropleiding Vronesteyn en vervolgt zijn studie aan de Utrechtse Katholieke Theologische Universiteit (inmiddels Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg). Zijn pastorale stage doet hij in de Anthonius Abt-parochie te 's-Gravenhage-Scheveningen. Hij is eerder op 6 juli jl. door Mgr. Van Luyn in de Brielse kerk Martelaren van Gorcum gewijd tot diaken, in aanwezigheid van vele parochianen. Hij heeft inmiddels een aanstelling in de parochiefederatie de Doortocht (bestaand uit parochies rond het Brasemermeer).

Walther Burgering blijft werkzaam in het Justitiepastoraat. In januari 2005 kwam hij terug in het Bisdom Rotterdam en was pastor voor de gedetineerden die in de penitentiaire inrichtingen van Hoogvliet en Scheveningen verbleven. Vanaf juni 2006 werd hij fulltime pastor in het penitentiair complex Scheveningen. Na een korte periode werkzaam te zijn geweest als justitiepastor in het Detentiecentrum Alphen aan den Rijn voor vreemdelingen keerde hij onlangs terug in de penitentiaire inrichting Scheveningen. Van zijn hand verschenen twee boekjes: 'Naar binnen kijkend. Reflecties vanuit het justitiepastoraat' (2008) en 'Bajebrevier' (2009). Deze laatste uitgave schreef hij samen met Renilde van Wieringen, en werd na de wijding onder de aandacht gebracht.

Einde bericht


---

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht