Gemeente Utrecht

Op dit persbericht rust een embargo tot 21 november om 12.00 uur. In verband met het verrassingselement van deze gebeurtenis gelieve het embargo te respecteren.

Kinderraadsvergadering wint de Leon van Gelderprijs

Het project kinderraadsvergadering is dit jaar de winnaar van de Leon van Gelderprijs. Deze prijs gaat naar de instelling die het beste vernieuwende onderwijsproject heeft bedacht en wordt iedere drie jaar op het congres van de Algemene Onderwijsbond uitgereikt. Wethouder Jeugd en Onderwijs, Rinda den Besten, neemt tijdens het congres op zaterdag 21 november de prijs in ontvangst namens de kinderen in Utrecht.

Het succes van de kinderraadsvergadering is een verdienste van een intensieve samenwerking tussen vele partijen, waaronder basisscholen, de gemeente Utrecht, de kinderwerkers en MOB Vormgeving en Educatie.

Kinderraadsvergadering
De kinderraadsvergadering vindt dit jaar voor de veertiende keer plaats. Tijdens de kinderraadsvergadering vraagt de gemeente Utrecht aan Utrechtse basisschoolkinderen van tien jaar en ouder om plannen te bedenken voor de eigen wijk. Het project geeft kinderen een stem en brengt hen kennis bij van het proces van gemeentelijke besluitvorming. Tijdens een stedelijke Kinderraadsvergadering kiezen kinderen het beste plan, dat vervolgens echt uitgevoerd wordt. De winnende wijk krijgt ¤ 20.000,- van de gemeente om het plan te realiseren. De finale van de kinderraadsvergadering 2010 vindt plaats op woensdag 7 april 2010.

Leon van Gelder
Leon van Gelder (1913-1981) was een hoogleraar onderwijskunde in Groningen en wordt gezien als een van de grondleggers van de onderwijskunde. Tussen 1964 en 1980 was Van Gelder hoogleraar onderwijskunde aan de Hogeschool voor Pedagogisch en Sociaal-Agogisch Onderwijs Groningen. Hier was hij onder andere secretaris, voorzitter en studieleider. Hij werd bekend door zijn rapport: 'Nieuwe onderwijsvormen, de opmaat voor de totstandkoming van de basisschool'.

Kijk voor meer informatie op www.utrecht.nl/kinderraadsvergadering.




Gemeente Utrecht