VerzamelaarsJaarbeurs viert 30-jarig bestaan
Publicatiedatum: 10-09-2009

Persbericht
Utrecht, 10 september 2009

De komende VerzamelaarsJaarbeurs vindt plaats in het weekend van 21 en 22 november in de Jaarbeurs Utrecht. Een bijzondere editie, want de grootste vintagebeurs van Europa viert dan haar 30-jarig bestaan met een speciaal programma. Zo stelt de officiële Nederlandse Michael Jackson fanclub zijn meest kostbare en bijzondere items beschikbaar. Daarnaast zijn er acteurs van de beroemde filmserie Star Wars aanwezig voor signeer- en fotosessies. Ook wordt het eerste exemplaar van 'Hebben is houden', het ultieme boek over het fenomeen verzamelen, in ontvangst genomen door een bekende Nederlandse verzamelaar. En verder zijn er, zoals altijd op de VerzamelaarsJaarbeurs, de meest uiteenlopende voorwerpen te vinden in de circa 2.000 kramen in de vijf verschillende beurshallen.

Vintage, Design, Retro en Antiek Speelgoed

Antiek speelgoed
Wat deden kinderen vroeger zonder X-Box, Nintento Wii of spelcomputers? Een uitgebreide collectie antiek speelgoed geeft het antwoord. Brandweerauto's, caravans en trucks, alles wat met auto's en vervoer te maken heeft, passeert de revue in deze expositie afkomstig uit Frankrijk.

Meekijken in de psyche van de verzamelaar
Waarom verzamelen mensen en wat is de diepere zin van dit fenomeen? Is het gedrag ter compensatie van een jeugdtrauma of de ontkenning van sterfelijkheid? Socioloog Jaco Berveling verdiepte zich in deze vragen en schreef het boek 'Hebben is houden'. In dit boek analyseert Berveling de psyche van de verzamelaar aan de hand van interviews en sociologische, filosofische en historische literatuurstudie. Het eerste exemplaar van dit unieke boek wordt tijdens de beurs in ontvangst genomen door een bekende Nederlandse verzamelaar.

Minimuseum over The King of Pop
In 1992 werd de officiële Nederlandse Michael Jackson fanclub opgericht. Anno 2009 is hun Jackson-collectie uitgegroeid tot een imposante verzameling, waarvan veel items gesigneerd zijn door The King of Pop in eigen persoon. Een gesigneerde Artist of the Decade Award, hoeden, handschoenen, een kostbaar gedeelte van het pak dat hij in Men in Black II droeg, correspondentie en nog veel meer memorabele items worden tentoongesteld.

Star Wars toen en nu
De ongekend populaire SF-filmserie Star Wars, die begon in de jaren '70, is nog steeds erg populair. Oude tijden herleven tijdens de komende VerzamelaarsJaarbeurs met de komst van Jeremy Bulloch (die premiejager Boba Fett speelde) en Kenny Baker (R2-D2, de legendarische blauwzilveren robot). Maar ook de nieuwe generatie kan zijn hart ophalen met Paul Blake, die de rol van premiejager Greedo speelt in de nieuwste Star Wars-reeks.

VerzamelaarsJaarbeurs najaar 2009
* Jaarbeurs Utrecht
* Zaterdag 21 november (9.00-18.00 uur) en zondag 22 november (10.00-17.00 uur)
* Entreeprijs aan de kassa: ¤ 12,- (kinderen tot en met elf jaar gratis), voorverkoop via de website: ¤ 10,50

www.verzamelaarsjaarbeurs.nl

Noot voor de redactie (