Ingezonden persbericht


Z@PP BRENGT SPECIAAL Z@PPDOC WEEKEND MET 'VERHALEN DIE ECHT GEBEURD ZIJN!'

Hilversum, 20 oktober 2009

De kinderzender Z@PP van de publieke omroep besteedt ruimschoots aandacht aan het genre documentaire. Onder de noemer Z@PPdoc 'verhaal dat echt gebeurd is' worden in het weekend van 21 en 22 november documentaires uitgezonden die echt gebeurd zijn en waarin kinderen de hoofdrol spelen. Alle documentaires zijn nog niet eerder vertoond op televisie en een aantal van deze films zullen tijdens het Cinekid Festival & IDFA in première gaan.

Zaterdag 21 november

13.05 uur Jongens zijn we (VPRO)

13.20 uur Plank (NPS)

13.35 uur Het verhaal van Anna (AVRO)

13.50 uur De astronaut (EO)

14.05 uur Morgen ben ik groot (VPRO)

14.20 uur Merle (KRO)

Zondag 22 november

12.30 uur De 41ste verhuizing (NCRV)

12.45 uur Drona en ik (OHM)

13.05 uur I love het leger (NIK media)

13.20 uur Thuis is Terschelling (AVRO)

13.35 uur Leven tussen twee huizen deel 1 Julia (NCRV)

13.50 uur Leven tussen twee huizen deel 2 Renée (NCRV)

14.05 uur Overleven in Nederland: Gebroken hart (VPRO)

Zaterdag 21 november

Jongens zijn we (VPRO)

Jongens zijn we' is een film over de vriendschap tussen Jim en Sam. In een periode die in het teken staat van de overgang van jongen naar jongeman varen zij in hun boot, halen kattenkwaad uit en vangen diertjes in de sloot. Maar terwijl Jim zich opmaakt voor de middelbare school in de stad en Sam baalt van het feit dat hij nog een jaar moet wachten voordat hij het dorp verlaat, wordt het duidelijk dat dit de laatste onbezorgde zomerdagen zijn die ze samen doorbrengen.

Plank (NPS)

Nassim Guammaz wil de beste skateboarder ter wereld worden. Zijn vader zegt dat hij voor een zekere toekomst moet kiezen en de jongens uit zijn buurt vinden dat skateboarden niets voor Marokkanen is. Maar Nassim volgt zijn hart en doet wat hij wil. Deze zomer gaat hij voor het eerst niet met zijn familie mee naar Marokko zodat hij aan belangrijke skateboardwedstrijden mee kan doen.

Het verhaal van Anna (AVRO)

Het verhaal van Anna gaat over Anna die door twee moeders is opgevoed. Toen een van haar moeders aan kanker overleed besloot Anna haar andere moeder niet teveel tot last te zijn en geen vervelend pubergedrag te vertonen. Ze was gek op Britney Spears die als het ware voor hen beiden puberde. Inmiddels geniet Anna als echte puber volop van de Boysband Mc Fly.

De astronaut (EO)

De 10-jarige Joost heeft ADHD. Behalve zijn familie en onderwijzers weet niemand dat. Hij kan moeilijk vrienden maken op school, omdat hij "niet normaal" is. Het leven met het geheim van zijn stoornis drukt steeds zwaarder op hem. De film is een persoonlijke ontboezeming van Joost die eindelijk laat zien wie hij werkelijk is.

Morgen ben ik groot (VPRO)

"Als ik 20 ben wil ik niet meer verwend worden", zegt Justin (12 jaar). Maar voorlopig wil hij alles kunnen doen en laten zoals hij het wil. Net als in zijn favoriete videogame.

Daar kan hij uren ronddolen, auto rijden, geld uitgeven. In de echte wereld gaat niet alles vanzelf.

Merle (KRO)

De 11-jarige Merle is gek op beeldhouwen sinds ze op haar 9e op school een workshop heeft gevolgd en toen is haar passie voor beeldhouwen begonnen.

In de documentaire krijgt Merle haar eerste officiele opdracht; ze moet een houten beeld maken voor de kinderafdeling in het ziekenhuis. Merle is bekend met het ziekenhuis,

hier heeft ze namelijk zelf ook 4 weken gelegen.

Vrij voelen is haar motto; in het ziekenhuis voelde ze zich niet vrij. "Het beeld moet ook gaan over het vrij voelen" zegt ze terwijl ze hard werkt om het op tijd klaar te hebben.

Zondag 22 november

De 41ste verhuizing (NCRV)

Sietske(14) is op zevenjarige leeftijd uit huis geplaatst. Sindsdien is ze bij 39 pleeggezinnen weggelopen, omdat ze niet wilde accepteren dat ze niet meer bij haar moeder kan wonen. Ze zit nu al 1,5 jaar in een gesloten jeugdinrichting. De dag dat ze weer naar buiten mag, komt steeds dichterbij.

Drona en ik (OHM)

Drona is Surinaams-Hindoestaans. Twee jaar geleden werd 'officieel vastgesteld dat Drona een bepaalde vorm van autisme heeft. Hij kan slecht informatie ordenen waardoor hij moeilijk grip op het leven krijgt. Om zich toch te redden stelt hij extreem veel vragen. Er zijn een aantal vaste thema s waar hij elke keer op terugkomt. Hij checkt bijvoorbeeld voortdurend of zijn omgeving kwaad op hem is. Drona is idolaat van bussen en heeft vooralsnog maar één duidelijk doel in het leven: later buschauffeur worden van buslijn 192.

I love het leger (NIK media)

'Een jurkje? Nee gadver!' Jade heeft een hekel aan alles wat meisjesachtig is. Van jongsafaan wil ze soldaat worden in het Israëlische leger. Maar stiekem vindt ze dansles ook heel leuk. Nu ze dertien is, krijgt ze de kans een echte legerbasis in de woestijn te bezoeken. En ze moet afdansen, maar dat mag alleen in een jurk...

Thuis is Terschelling (AVRO)

Stel je voor je woont op Terschelling en je bent te slim voor de enige middelbare school, het VMBO die op het eiland is en je ouders stellen voor dat je met twee andere jongens aan de wal op school gaat en door de week dus niet meer thuis bij je familie woont. Sil, Rienk en Arend vonden dat een prima idee en wonen samen in een huis in Harlingen. Hun moeders zorgen bij toerbeurten voor hen. Elke twee dagen komt een andere moeder. Vrijdags gaan ze weer naar hun afzonderlijke families. En dat vinden ze fijn want Thuis is Terschelling .

Leven tussen twee huizen Aflevering 1 : Julia

Drie jaar geleden zijn de ouders van Julia (11) gescheiden. Over het verdriet van de scheiding is ze inmiddels heen, maar haar leven is totaal anders en veel drukker geworden. Ze woont nu in twee verschillende huizen, haar ouders hebben allebei een nieuwe relatie en ze heeft er één halfbroer en drie halfzussen bij gekregen. In verrassende interviews stelt ze haar familieleden een aantal gedurfde vragen.

Leven tussen twee huizen Aflevering 2: Renée

Vijf jaar geleden zijn de ouders van Renée (10) uit elkaar gegaan. Van de scheiding kan Renée zich niet veel meer herinneren, behalve dat ze slecht sliep en daarom een jaar naar een praatdokter is geweest. Nu gaat het slapen gaat weer goed. Renée vindt het reizen tussen de twee huizen nog wel eens lastig en heeft daarom een hele goede oplossing bedacht.

Overleven in Nederland: Gebroken hart (VPRO)

Het was allemaal zo mooi en leuk maar dan...gaat het uit. Wat doe je? Ga je vloeken en tieren, delete je alle foto's of ga je dagenlang in bed liggen met 'jullie' favoriete liedje op je Ipod? Liefdesverdriet, iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Theaterdier Jeroen en Europees kickbox kampioene Silvana (hadden geen verkering met elkaar maar allebei met een ander) vertellen openhartig hun verhaal. En waar Jeroen's gebroken hart troost vindt in muziek heeft Silvana zo haar eigen manier om dit te verwerken.