Ingezonden persbericht


Persbericht, Maastricht, 26 oktober 2009

Sneeuwduister:samen alleen bij Toneelgroep Maastricht

Op zaterdag 21 november brengt Toneelgroep Maastricht in haar eigen theater de première van Sneeuwduister, een bewegingstheatervoorstelling van choreograaf/theatermaker Jan van Opstal. Een grote familie komt traditiegetrouw bijeen om samen kerst te vieren. Overvloedig eten en drinken, sjieke kleding en een goed humeur: alle ingrediënten zijn aanwezig. Maar achter de façade van gezelligheid en saamhorigheid blijken frustraties, melancholie en eenzaamheid schuil te gaan. Jan van Opstal creëert Sneeuwduister op basis van improvisaties met elf studenten van de Toneelacademie Maastricht, Codarts Rotterdam en de HKU Utrecht, onze acteurs Hans van Leipsig en Mieneke Bakker én de Franse concertpianist Didier Castell- Jacomin. Met hen gaat Jan van Opstal op zoek naar de grenzen van het vakgebied, daar waar scènes ontspringen vol rauwe beweging, onverbloemde tekst of daverende levenslust. Doorvlochten met live pianomuziek en meerstemmige zang ontstaat een associatieve reflectie op het leven zelf in de donkere dagen voor de kerst.

Jonge Wilden

Sneeuwduister wordt gemaakt onder de noemer Jonge Wilden, een nieuw initiatief van

Toneelgroep Maastricht. Ieder seizoen laten we, onder begeleiding van één van onze

(gast-)regisseurs, een mix van jonge, veelbelovende acteurs, performers en makers een aantal weken lang los in ons theater.

Jan van Opstal

Doorliep de Toneelacademie Maastricht en is inmiddels ruim twintig jaar werkzaam als theatermaker/choreograaf in Nederland en Vlaanderen. In de loop der jaren heeft hij een eigen methode van lesgeven ontwikkeld waarmee hij een constante overlapping tussen theater en beweging/dans opzoekt.

Didier Castell-Jacomin

Studeerde bij o.a. Catherine Collard en maestro Fausto Zadra. Hij trad op in onder andere Het Concertgebouw in Amsterdam, Berlin Philharmonie en Carnegie Hall in New York. In Sneeuwduister speelt hij werk van o.a. Haydn, Chopin én nieuw werk van de hedendaagse Franse componist David Turle.

Toneelgroep Maastricht

Als één van de acht grote stadsgezelschappen binnen de basisinfrastructuur zullen wij ons de komende jaren manifesteren als regionaal stadsgezelschap in het zuiden, met landelijke uitstraling is een nieuw theatergezelschap.Toneelgroep Maastricht verbeeldt onder artistieke leiding van Arie de Mol het tijdloze verhaal van de ploeterende mens en zijn verlangen naar houvast. Muzikaal en ontregelend. Hartstochtelijk gebracht.

Choreografie/regie: Jan van Opstal
Piano: Didier Castell -Jacomin
Zangarrangementen: Hans Cassa
Spel en beweging: Mieneke Bakker en Hans van Leipsig (Toneelgroep Maastricht) en Arne Baeck, Gwendalyne van Erp, Rutger Remkes, Nick Steur (Toneelacademie Maastricht) Yorick Heerkens, Aafke Kloppenburg, Joey Mensink, Fabienne Meulenhoff, Wendy Ostir, Hannelore Primusz, Rianne Schrage (Codarts Rotterdam) Hiske Eriks (HKU Utrecht) Decor- en kostuumontwerp : Theo Tienhooven
Lichtontwerp: Gé Wegman

Speelperiode:
wo 18 t/m za 21 november (wo 18 en do 19 november. try-out, za 21 november première) wo 25 t/m zo 29 november, wo 2 t/m zo 6 december, wo 9 t/m zo 13 december wo 16 t/m zo 20 december
aanvang 20.30 uur. Behalve zo. 29 november, 6, 13 en 20 december: matinee om 14.30 uur. Derlon Theater, Plein 1992 nr. 15, Maastricht entreekaarten: 043- 3503050 www.toneelgroepmaastricht.nl