Ingezonden persbericht


Gemeentemuseum Den Haag helpt jonge verzamelaars

Vanaf 21 november 2009

Gemeentemuseum Den Haag

Iedereen die in kunst geïnteresseerd is, heeft vast wel eens voor een galerie gestaan in grote twijfel om wel of toch maar niet naar binnen te gaan. De drempel om de wereld van de kunst binnen te lopen blijkt hoog en weerhoudt vooral jonge mensen er vaak van zich in de markt te verdiepen. Om deze geïnteresseerde groep hierbij een helpende hand te reiken en een gezond kunstklimaat te stimuleren, werkt het Gemeentemuseum Den Haag dit jaar voor het eerst samen met My first Art Collection, een cursus in het verzamelen van eigentijdse kunst. Het programma start op zaterdag 21 november aanstaande.

In de 17de -eeuw was verzamelen heel gewoon; bijna ieder huishouden had schilderijen aan de wand en dit zorgde niet alleen voor een bloeiend kunstklimaat, maar ook voor een bloeiende economie. Het Gemeentemuseum voelt het als een plicht zijn collectie voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk te maken en om de drempel van de kunstwereld te verlagen. Dit doet het door te ondersteunen bij het nemen van die belangrijke eerste stap en door te informeren en adviseren in een omgeving waarin kwaliteit en toegankelijkheid samen gaan. Voor het museum is het contact met een jonge groep in kunst geïnteresseerden met een culturele diversiteit van groot belang.

Tijdens het opleidingsprogramma leert de jonge verzamelaar onder andere waar hij op moet letten bij het kopen van een kunstwerk, hoe hij zijn verzameling het best kan onderhouden en maakt hij kennis met de kunsthandel. Het Gemeentemuseum Den Haag vormt in deze Haagse editie de uitvalsbasis voor het programma. Aan de hand van - veelal jonge - professionals bezoeken de deelnemersers naast het museum en het depot, ook onder andere een galerie, de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en een veilinghuis.

In andere steden is deze formule al een groot succes gebleken en zijn musea tevreden met de opkomst en een nieuwe relatiegroep van dertig plussers. My first Art Collection staat open voor iedereen die belangstelling heeft in beeldende kunst, met een beperkt of een ruimer budget, met een Nederlandse achtergrond of een dubbel cultureel profiel. Het programma bestaat uit 13 bijeenkomsten die plaatsvinden in het weekend en omdat de groepen niet groter zijn dan 20 deelnemers, is er voor iedereen persoonlijke ruimte en aandacht. Voor het aankomende seizoen is er nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Meer informatie is te vinden op www.myfirstartcollection.com.



Ingezonden persbericht