Ingezonden persbericht


H+F Fashion Award 2009
Charles LeDray: MENS SUITS
Tentoonstelling
21 november 2009 - 10 januari 2010

Persbericht in PDF
Beeldmateriaal

De H+F Fashion Award is dit jaar toegekend aan de Amerikaanse kunstenaar Charles LeDray (Seattle, 1960). De onderscheiding behelst onder meer de presentatie van zijn huidige project MENS SUITS in Museum Boijmans Van Beuningen tot en met 10 januari 2010. De stichting H+F Fashion on the Edge kent de tweejaarlijkse prijs toe voor uitzonderlijk werk van een ontwerper of kunstenaar die actief is op het snijvlak van mode en kunst.

Charles LeDray werkt voornamelijk met textiel en keramiek. In een kleine studio in New York stikt, naait, vormt en glazuurt hij in zijn eentje al zijn werk uiterst nauwgezet met de hand. Het project MENS SUITS is gebaseerd op kleding. Zo maakt hij met de hand grote hoeveelheden herenkleding­kostuums, overhemden, dassen, handschoenen­allemaal verschillend en heel gedetailleerd. De kleding oogt tweedehands. Gerangschikt in drie individuele tableaus werken ze eerder als een collectief dan als individuele items. Al deze kledingstukken wekken de indruk dat ze gedragen zijn. Ze hebben een leven gehad, zijn door iemand gedragen en ogen vermoeid, nu wachten ze op een nieuwe eigenaar. LeDray's werk lijkt op wat we al eens gezien of zelfs gedragen hebben, maar de schaalgrootte verschilt. Deze schaal, veel kleiner dan ware grootte, maakt zijn stukken tot een verstilde, boeiende verschijning.

H+F Fashion on the Edge
Met zijn H+F Fashion on the Edge-programma bouwt auteur en kunstverzamelaar Han Nefkens een collectie werken en installaties op die de relatie tussen mode en kunst belicht. H+F Fashion on the Edge neemt sinds 2005 deel aan de ontwikkeling van installaties door Viktor & Rolf en Hussein Chalayan voor hun Parijse shows. In 2007 werd de eerste H+F Award uitgereikt aan Christophe Coppens, resulterend in de installatie 'No References', nu te zien op de tentoonstelling The Art of Fashion. In 2009 gaf de stichting Viktor & Rolf, Walter Van Beirendonck, Anna Nicole Ziesche, Naomi Filmer en Hussein Chalayan opdracht tot het maken van een werk speciaal voor deze tentoonstelling, die nog tot en met 10 januari 2010 in het museum te zien is.

Lancering
In opdracht van Artangel kwam MENS SUITS in de afgelopen drie jaar tot stand. Het project werd in 2009 gelanceerd in Londen en wordt ondersteund door de Arts Council England, Artangel International Circle, Special Angels en The Company of Angels.




Ingezonden persbericht