Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Thuis in taal en rekenen: DE UITSLAG

Ruim 70 inzendingen dingen mee in de prijsvraag Thuis in taal en rekenen. Op zaterdagmiddag 21 november maakt de jury de winnaars bekend en reikt Prem Radhakishun de hoofdprijs uit. De prijsvraag is uitgeschreven door de Landelijke Oudervereniging Bijzonder Onderwijs op algemene grondslag (LOBO) samen met de Verenigde Bijzondere Scholen (VBS) en Ouders Online. Uit de inzendingen voor de prijsvraag blijkt dat ouders hun kind op speelse wijze stimuleren met taal en rekenen. Voor de hoofdprijzen heeft de jury - bestaande uit Prem Radhakishun (School van Prem), Tineke van der Steen (Leerkracht van het Schooljaar 2009-2010), Pieter Hilhorst (publicist, Actiegroep gemengd naar school), Justine Pardoen (hoofdredacteur Ouders Online) en Rona Postma (directeur LOBO) ­ onderstaande inzendingen genomineerd (op alfabetische volgorde):
* nieuws en koppen (absurde krantenkoppen bij actualiteiten verzinnen om spelling te oefenen)
* rekenen met nummerborden (cijfers optellen, vermenigvuldigen)
* s(pel)ms (sms'en om taalvaardigheid/spelling te bevorderen)
* tafels oefenen (cijfers optellen, vermenigvuldigen).

Veel inzendingen scoren hoog op eenvoud, effectiviteit, gein en gemak. Inzendingen sluiten nauw aan bij de belevingswereld van ouders en kind doordat ze ontstaan uit alledaagse situaties. De jury reikt daarom tevens prijzen uit voor winnaars op de thema's
* boodschappen doen en koken

* rekenen met eten

* nieuwe technologieën

* gekke zinnen

* winkels en ondernemingen

* nummers herkennen in de omgeving.
Genomineerden in deze categorieën vindt u op onze website thuisintaalenrekenen.nl. Juist vanwege de insteek vanuit alledaagse situaties en/of de spelvorm beleven ouders en kind veel plezier aan de ingezonden ideeën. Daarbij kost het de ouders een geringe inspanning, terwijl het de leerontwikkeling ook nog bevordert. Kleine inspanning ­ groot effect!

De juryleden zijn aangenaam verrast door het aantal inzendingen. Opvallend vinden zij dat de inzendingen zich vooral op kinderen tot en met groep 4 richten. Alsof ouders niet meer (educatief) met hun oudere kinderen spelen! Juryleden Prem Radhakishun en Pieter Hilhorst geven aan dat zij wel een hoger niveau van de inzendingen hadden verwacht. Tineke van der Steen en Justine Pardoen vinden het juist wel een goede weergave van de mogelijkheden waar ouders mee kunnen werken. Globaal vindt de jury het een prachtige insteek om ouders op dit concrete niveau kennis te laten delen over hoe zij hun kinderen op speelse wijze kunnen ondersteunen. De inzendingen laten ook zien dat ouders uit veel verschillende situaties inspiratie opdoen.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht