Ingezonden persbericht


Officieel programma van het eerste
Weesperzijde-FILM-strook-festival 2008
op zaterdag 21 november 2009 van 16.00 tot 24.00 uur

PROGRAMMA doorlopend

Gedurende het festival zullen de volgende installaties van AV kunstenaars permanent worden vertoond op diverse plekken in het gebouw:

Painting and smoking Een korte animatie van Siree van der Velde

Carroussel & Playground CARROUSEL #1 (18 sec.) en PLAYGROUND #2 (40 sec.) 2 loops van Liesbeth Touw. De loops zijn onderdeel van haar project Paradise How, waarin zij naar een definitie van het paradijs zoekt.

Luycks Works (2 min.) Een loop van oud filmmateriaal van een documentaire over de voormalige Luycksfabriek. Raamprojectie voor het Weesperzijdefestival 2008 door Nina Pieters en Albert Elings.

Plein ontmoetingen op de vierkante meter (2008) Videoloop, oorspronkelijk gemaakt als grote projectie op het marktplein in Culemborg . De titel suggereert fysieke ontmoetingen tussen mensen, maar het beeld laat zien dat iedereen in zijn eigen wereld zit. Door Yarre Stooker

Vallende mannen Loopintallatie uit 2009, was in juni van dit jaar te zien in de Eerste Oosterparkstraat en is in december te zien op 3 tijdens een kunstproject in Heerlen. Door Yarre Stooker

De Kering (2008) Projectie(loop) te zien bij de entree van het festival, oorspronkelijk gemaakt voor een pand aan het Pieterskerkhof te Leiden (2008). Door Yarre Stooker.

Viel Regen viel Staub Graanoogst in het oosten van Duitsland. Als het tijdens het groeiseizoen veel geregend heeft komt er veel stof vrij bij de oogst. Een film van Pé Amesz. (8 min.)

Hollands Ballet Impressie van Hollands tafereel, Videoloop van Pé Amesz.

Miss you Interactieve video installatie van Pé Amesz.

PROGRAMMA op het centrale toneel

15.30 uur Inloopprogramma

Rijer door de buurt (2008) door Theo Uittenbogaard.

16.00 uur Opening van het eerste Weesperzijde Filmstrook Festival en welkomstwoord door Arno Steen.

Hij zal de opzet van de avond doornemen, te weten de afwisseling van films met korte gesprekjes met de makers. De gesprekken worden afwisselend gevoerd door acteur Tjerk Risselada, docent aan de Open Studio Banno Burtink en ten slotte Amerika-deskundige en filmliefhebber Ruth Oldenziel.

Springtime in Amsterdam Een ode van filmmaker Rimko Haanstra aan de legendarische zanger Wally Tax en daarmee aan alle overleden kunstenaars die de Weesperzijdestrook ooit kleur hebben gegeven (3 min.). "Springtime in Amsterdam" is het officiële lijflied van het Weesperzijde Filmstrook Festival, waarmee ieder festival zal worden geopend en afgesloten.

Gesprek met Rimko Haanstra.

Het Weesperzijde blok Een viertal korte films die door Weesperzijdestrook Filmers in 2008 ter gelegenheid van de Weesperzijde Buurtfestival zijn gemaakt.
1. Er is weer plaats in Stalling Lucy Management & Marketing aan de Schollenbrugstraat door Lucy Herrebout, een film van Leo van Maaren en Frank Herrebout (3 min.)
2. Water is water Een korte film van Ruud Schuitemaker, Gert de Graaff en André de Laat Een film over voetballen op de Loswal (3 min.)
3. Weesperzijde Struikelzones De struikelzones aan de Weesperzijde getest, beoordeeld en in beeld gebracht door Yarre Stooker.
4. Weesperzijde in beweging Een poëtische film van Pieter Verhoeff en Arda Nederveen.

Het nu volgende filmprogramma bestaat uit fragmenten en films die de afgelopen 2 jaar door filmmakers woonachtig of werkzaam in de Weesperzijde Strook zijn gemaakt. De films zullen omlijst worden door gesprekken met de filmmakers. De tijden zijn richttijden.

16.30 uur WERELDPREMIÈRE

Nog meer rottigheid een film van Theo Uittenbogaard (33 min.) Registratie van een optreden van Maarten van Roozendaal, Bob Fosko en Pierre van Duyl. Het optreden werd BEKROOND met de 'dode MUS' voor het beste optreden tijdens de PARADE 2006.

Gesprek met Theo Uittenbogaard.

17.00 uur

Caresse Een film van Jim Taihuttu, productie Habbekrats (10 min.) Wanneer Victor op een eenzame kerstavond in een hotel ergens ver weg een callgirl bestelt, vervaagt de grens tussen betaalde en onbetaalde liefde.

Gesprek met regisseur & scenarist Jim Taihuttu en Frieder Wallis, producent.

Scherven en Geluk Een zestal korte films van Michiel van Erp over bijzondere mensen en hun servies, een productie van De Familie (30 min.)

Gesprek met Michiel van Erp en Monique Busman van De Familie

Begrijp me goed 2 opdracht dvd's voor het onderwijs. De eerste scène is uit de dvd 'Nadine en Bram'(10 min.), die in opdracht van de Rutgers/Nisso groep werd gemaakt door Ruud Schuitemaker en Marianne Vermeulen.

Gesprek met Ruud Schuitemaker.

Levensvragen De tweede scène (6 min) is uit een dvd in opdracht van het NIGZ van Anneke Hopmans en Ruud Schuitemaker. Het gaat over het escaleren van een conflict tussen een docent en een groep leerlingen.

18.00 uur

Arie Een film van Michiel ten Horn, productie Habbekrats (10 min.). De hoogbejaarde meneer Manders wordt op wonderbaarlijke wijze herinnerd aan een prachtig leven dat inmiddels ver achter hem ligt.

Gesprek met Michiel ten Horn (scenario & regie) en Frieder Wallis.

Het koor van Elektra Een film van Corrina Manara (22 min.) Documentaire over een voorstelling van theaterregisseuse Corrina Manara in Albanië. "Het koor van Elektra" geeft ons een beeld van de rijkdom van de Albanese klaagliederen en is gefilmd in Zuid-Albanië tijdens een internationaal theaterfestival in een eeuwenoud amfitheater.

Gesprek met Corrina Manara

Landendingen; samplekoor-ijs-mozaïek; kleefkracht Een drietal op zich zelf staande filmfragmenten voor theaterspektakel 220 volt van Peter Boonstra (totaal 8 min.) Voor en met toneelgroep Alaska (ook uit Marci Panis) maakte ik samen met filmmaker Marcel van Brakel een videodecor voor het theaterspektakel 220 volt. Voor dit audiovisuele decor werden in totaal 40 man uit de wijk gefilmd, die samen een videokoor vormden dat tijdens de voorstelling de stem van de wijk verbeelde en verklankte.

Gesprek met Peter Boonstra.

19.00 uur

Vrouwen in Geuzeveld Een film van Nina Pieters (33 min.) Vrouwen van Geuzenveld zijn het thuiszitten zat en beginnen een hardloopgroep. Zij bereiden zich voor op een marathon alleen voor vrouwen in Casablanca. De meeste deelneemsters hadden voordien nooit gesport of iets buiten het gezin gedaan.

Gesprek met Nina Pieters

Eruptions Een film van Arjen de Leeuw (8 min.) Twee mannen werken in een controlekamer. Ze monitoren een vulkaan.Vanachter hun knoppen, computers en controlepanelen wekken ze de indruk dat ze deze natuurkrachten besturen en in bedwang kunnen houden.

Verhaal van mevrouw Dytju Een film van Annemiek Voor in 't holt (4 min.) Het langzamerhand doof en blind worden van de hoogbejaarde mevrouw Dytju wordt verbeeld in een visuele vertelling van vier minuten.

Gesprek met Arjen de Leeuw en Annemiek Voor in 't holt

20.00 uur Impressie van installaties (totaal 5 min.)

Painting and smoking Siree van der Velde

Carroussel & Playground Liesbeth Touw.

Luycks Works Nina Pieters en Albert Elings

Plein ontmoetingen op de vierkante meter
Vallende mannen
De Kering Yarre Stooker

HOLLANDS BALLET
Miss You
Viel Regen viel Staub Pé Amesz.

Gesprek met een aantal makers.

It Riedsel Een film van Pieter Verhoeff (fragment 10 min.) It Riedsel is een filmportret van de Friese kunstenares Jannie Regnerus. Pieter Verhoeff onderzoekt in deze documentaire hoe Regnerus naar de werkelijkheid kijkt en haar ervaringen verwerkt in haar werk.

Gesprek met Pieter Verhoeff.

Mongolië Een filmimpressie van Pieter Verhoeff en Nynke Laverman van hun reis naar Mongolië (6 min.)

Rashomon Video uit 2009 van Yarre Stooker gemaakt n.a.v. de Japanse film klassieker "Rashomon": Geïsoleerde individuen, flashback. Roterende dans, dreigende sfeer, toezicht der bomen. Extreme lichtbundel, een onzichtbaar gezicht. Mysterie van overflitst wit licht. (2 min)

Gesprek met Yarre Stooker

Goochelaar Lifesize project van Yarre Stooker uit 2009. Gemaakt als installatie voor een buitenlokatie in St. Maartens Voeren in Belgie. Een man voert zijn trucs uit terwijl niemand geïnteresseerd lijkt te zijn (4 min). Onderdeel van de serie Man met hond, Boomkijker en Goochelaar. Nog nooit in Nederland vertoond.

Gesprek met Leo van Maaren en Frank Herrebout.

De Bankroet Jazz Een film van Leo van Maaren en Frank Herrebout (fragment 10 min.) De realisering van een origineel dadaïstisch filmscenario van Paul van Ostaijen uit 1921 door middel van montage van oude filmfragmenten en muziek van Wouter van Bemmel.

21.00 uur

DJANGO couture 2009 (lengte 1.35) en Murphy's Crush (lengte 2.02) 2 korte animaties van BoyO Frederix

Gesprek met BoyO Frederix

Introductie film Akkers van Margraten
Akkers van Margraten Een film van Albert Elings en Eugenie Janssen (fragment 10 min.). Scherven van herinnering aan de aanleg van de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Zuid Limburg. Over de herinneringen die overbleven aan de onverwacht massale omgang met de dood (in de vorm van meer dan 20.000 gesneuvelden) aan de rand van een klein boerendorp vanaf de herfst van 1944. Een oral history project met nooit eerder vertoond archiefmateriaal.

Gesprek met Albert Elings en Eugenie Janssen

Trailers van Phanta Vision Een viertal trailers van recente Phanta Vision producties: Blind, Great Kills Road, Dossier K (fictie) en Piet Esser (documentaire). Totale lengte 6 min.

Gesprek met Ronald Ramakers van Phanta Vision

Piet Esser, verbeelden van het zien (fragment 10 min.) Een documentaire over een beeldhouwer die voor het hedendaags publiek nagenoeg onbekend is. De documentaire laat zien wat er gebeurt als iemand overtuigd blijft van zijn visie en de moderne trend niet volgt, zoals Esser in 1968 overkwam, toen hij hoogleraar aan de Rijksacademie van Amsterdam was.

22.00 uur

Erwin Olaf, on beauty and fall Een film van Michiel van Erp en Monique Busman (50 min.) Nu belangrijke internationale kunsthandelaren en musea het werk van fotograaf Erwin Olaf willen vertonen, lijkt jarenlang ploeteren uit te monden in serieuze erkenning. En dit nu juist in een periode van zijn leven waarbij Erwin Olaf te kampen heeft met een slopende ziekte -longemfyseem - waardoor hij zorgvuldig met zijn energie moet omgaan. Onduidelijk is of zijn lichaam zijn werktempo kan bijhouden.

Gesprek met Michiel van Erp of Monique Busman.

Afsluiting door Arno Steen

Springtime in Amsterdam Een ode van filmmaker Rimko Haanstra aan de legendarische zanger Wally Tax en daarmee aan alle overleden kunstenaars die de Weesperzijdestrook ooit kleur hebben gegeven. "Springtime in Amsterdam" is het officiële lijflied van het Weesperzijde Filmstrook Festival, waarmee ieder festival zal worden geopend en afgesloten (3 min.)

23.00 uur

Aankondiging borrel door Arno Steen.

24.00 uur The End (©) De Weesperzijde-Film-Strook