Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws

Aanhoudend zacht en soms onstuimig herfstweer

21 november 2009 - Ook de komende week is het zacht en soms stormachtig weer. Veel wind en hoge temperaturen gaan in deze tijd van het jaar vaak samen, omdat grote temperatuurtegenstellingen kunnen leiden tot actieve storingen.
De herfst bood dit jaar soms mooi nazomerweer met 22 graden in oktober en lokaal 18 graden in november (foto: Jannes Wiersema) De herfst bood dit jaar soms mooi nazomerweer met 22 graden in oktober en lokaal 18 graden in november (foto: Jannes Wiersema) De afgelopen dagen was het uitzonderlijk zacht. De tweede decade van november leverde in De Bilt een gemiddelde temperatuur op van 7,8 graden en was daarmee op één na de zachtste sinds tenminste 1901. Nog zachter was de tweede decade (11-20 november) in 1994 toen De Bilt gemiddeld 8,5 graden noteerde. Normaal is het gemiddelde voor deze periode 6,1 graden. Vrijdag en zaterdag zijn in ons land temperaturen gemeten van 17 graden. Dat is ongeveer 10 graden boven het langjarig gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Records zijn dat niet: in het begin van de maand is wel eens 21 graden gemeten, aan het einde van de maand 19 graden (Nader verklaard- novemberwarmte).

Het uitzonderlijk zachte weer houdt nog een aantal dagen aan, pas tegen het einde van de maand lijkt het minder zacht te worden en komen de temperaturen bij de normale waarden te liggen. Winterse kou is voorlopig niet in zicht. Daarmee is het nu al zeker dat november een van de zachtste wordt sinds het begin van de metingen. De temperatuur ligt met gemiddeld ongeveer 9,5 graden ruim drie graden boven het klimatologisch gemiddelde. De laatste jaren was de herfst vaker bijzonder zacht.

Nog opmerkelijker is de warmte in Zuid-Europa, waar de thermometers deze maand dagen achtereen tussen 25 en 30 graden aanwezen. Jerez de La Frontera in het zuiden van Spanje noteerde maandag zelfs 30,8 graden, Valencia 30,0 graden en ook Corsica meldde lokaal bijna 30 graden. De hoogste temperatuur ooit in november in Frankrijk gemeten is volgens Météo France 31,4 graden op 10 november 1985 in het Corsicaanse Solenzaro. Ook in de Alpen worden temperaturen gemeten van 21 à 22 graden. Inmiddels zijn de temperaturen in het zuiden van Europa wat minder hoog maar met 20 tot 25 graden is het er nog steeds voorjaarsachtig. In Engeland viel uitzonderlijk veel regen, lokaal meer dan 300 mm in een etmaal.

Meer informatie
Alles over het weer in Europa op www.meteoalarm.eu, het platform voor weerwaarschuwingen van de nationale meteorologische diensten. Meer over het zachte en stormachtige weer in onze rubriek Nader Verklaard. De actuele stand van de maand, extremen voor november en het weer op geografische kaartjes onder Verder Lezen.

Eerste uitgave: 18-11-09