Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Klink: Huisartsen bij misbruik vervolgen

Nieuwsbericht, 21 november 2009
Nieuwe Influenza A (H1N1) onder microscoop

Huisartsen die naar eigen inzicht mensen vaccineren tegen Mexicaanse griep kunnen wel degelijk worden vervolgd. Dit laat minister Klink weten in reactie op de bewering van hoogleraar Schellekens in NRC Handelsblad van vandaag.

"Het argument dat elke arts in Nederland elk goedgekeurd middel mag voorschrijven doet hier niet ter zake", aldus minister Klink. "Huisartsen hebben net voldoende vaccins om patiënten uit risicogroepen in te enten, zoals mensen met hartproblemen, luchtwegklachten of diabetes. Zij krijgen twee prikken met het vaccin Focretia van Novartis", zegt de minister.

Als huisartsen andere mensen gaan prikken dan de omschreven doelgroepen, is er in de tweede prikronde mogelijk niet voldoende vaccin. De tweede prik moet van hetzelfde vaccin zijn voorzien als de eerste; die kan dus niet worden gehaald bij de GGD, die vanaf maandag a.s. gezonde kinderen van zes maanden tot vijf jaar gaat inenten met een andere vaccin, namelijk Pandemrix van fabrikant GSK.

Minister Klink: "Daarmee schaad je dan dus de gezondheid van deze mensen. Als er evident bewijs voor is dat sommige huisartsen gericht en bewust andere dan de omschreven groepen inenten, kan ik de Inspectie voor de Gezondheidszorg vragen hen voor de tuchtrechter te brengen, de Inspectie heeft mij dat vorige week nog gemeld. Overigens ga ik daar op voorhand niet van uit, ik heb er vertrouwen in dat huisartsen op de juiste wijze omgaan met de beschikbaar gestelde vaccins. Het is echter belangrijk om glashelder te zijn in de redenering om ontsporingen te voorkómen; ik wil niet dat risicogroepen achter het net vissen."

Verwijzingen


* Schellekens in NRC: Klink kan arts om vaccin niet vervolgen Externe link Het artikel in NRC Handelsblad waarop minister Klink in het bovenstaande reageert.