ABVAKABO FNV

Duizenden mensen op de been tegen verhoging AOW leeftijd

In Rotterdam, Assen, Deventer en Eindhoven zijn vandaag grote demonstraties gehouden tegen het AOWplan van dit kabinet. Met bussen vanuit het hele land werden mensen naar de vier actieplaatsen gebracht. De grootste bijeenkomst was in Rotterdam. ABVAKABO FNV voorzitter Edith Snoey sprak daar, samen met Agnes Jongerius (FNV) en Henk van der Kolk (FNV Bondgenoten) zo'n zesduizend mensen toe. Uit een enquête, uitgevoerd in opdracht van de FNV, blijkt dat driekwart van de Nederlanders denkt benadeeld te worden door het AOW plan van dit kabinet. Zij willen dat de vakbonden hun best doen om de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar tegen te houden. De FNV ziet de actievoerders die naar Deventer, Eindhoven, Assen en Rotterdam kwamen dan ook als vertegenwoordigers van die hele grote groep Nederlanders.
De ABVAKABO FNV bestuurders namen het tijdens hun speech vooral op voor de zware beroepen in de publieke sector. Voorzitter Snoey riep op de Coolsingel: "Wij willen duidelijkheid. Geen gedoe over zware beroepen, geen lagere uitkeringen, geen latere AOW en geen verminderd ouderdomspensioen!"
Ze riep ook op om te vechten voor een sterke publieke sector. Er zijn al grote bezuinigingen aangekondigd. Ook de bestuursleden Den Uyl en Van Pijpen riepen in Deventer en Assen de actievoerders op om door te gaan. "We leggen het hoofd niet in de schoot!" aldus de bestuurders. "Wij gaan door om het parlement ervan te overtuigen dat het kabinet slechte voorstellen heeft gedaan!"
21-11-2009