Luisa Heinrich wint Studentenprijs

21/11/2009 17:00

Grafische Cultuurstichting

Luisa Heinrich, oud-student aan de Gerrit Rietveld Academie, heeft met haar boek 'Nicht Nur Goethe & Fast Nur Faust 925' de Studentenprijs Grafische Vormgeving 2009 gewonnen. Ze ontving de prijs uit handen van juryvoorzitter Tirso Francés tijdens Grafisch Papier Hier op 21 november Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.

'Nicht Nur Goethe & Fast Nur Faust' is een grafische en typografische en in de ogen van de jury intrigerende compositie van het eerste deel van Goethes 'Faust' en alle sporen - aantekeningen, kanttekeningen, markeringen, verwijzingen en dergelijke - die twintig lezers van het verhaal (toneelstuk) in hun boeken achterlieten. Door het concept en de consequente vormgeving, in wit, grijs en zwart, maakte het boek grote indruk. Een vouwvel met spreads uit de twintig boeken is als een soort stofomslag om het omslag gewikkeld. Het completeert het boek en onderschrijft dat het om een serieus en degelijk werkstuk gaat van een eersteklas ontwerper, aldus de jury.

George Lambermont, oud-student aan de Willem de Kooning Academie, mocht de tweede prijs in ontvangst nemen voor een 'bewegende identiteit voor het IDFA' en een animatiefilm. Steven van der Kaaij (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) kreeg de derde prijs voor een aantal typografische experimenten in de vorm van installaties. Thomas Boerboom (eveneens Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Martine Mathijsen, Anne Hänni, Kim Leerintveld, Nadine Reef en Matteo Venet (allen ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Arnhem) moesten genoegen nemen met de eer van nominatie van hun inzending.

De Studentenprijs wordt georganiseerd door de Grafische Cultuurstichting en mede mogelijk gemaakt door BNO/Pictoright. Het juryrapport van de Studentenprijs 2009 werd ontworpen door Linda Tetteroo van Dietwee en wordt onder andere bijgesloten bij Items. Het werd door Ando gedrukt op Cocoon Offset van Grafisch Papier en gevouwen door J. Voetelink & Zoon.