Socialistische Partij

Duizenden demonstreren in Assen tegen verhoging AOW leeftijd

21-11-2009 * Vandaag demonstreerden in Assen enkele duizenden mensen tegen het verhogen van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar. Op de demonstratie georganiseerd door de FNV waren vele SP-ers aanwezig waaronder SP Tweede Kamerleden Henk van Gerven en Harry van Bommel en SP senator Sineke ten Horn.

De aanwezigheid van de vele SP-ers werd door de meeste actievoerders erg gewaardeerd. Zo kwamen twee bondsleden die tot de dag voor de actie lid waren van de PvdA zich inschrijven als lid van de SP. Ook andere demonstranten vulden de lidmaatschapskaart in. Van Bommel: "De vakbondsleden zijn de PvdA spuug en spuugzat en zijn blij met het bondgenootschap van de SP".

De sfeer in de TT-hallen zat er al snel goed in door vlammende toespreken van vakbondsleden en de muziek van "Diep triest". De demonstranten, variërend in leeftijd tussen 1 en ruim 75 jaar, scandeerde samen leuzen, zongen en liepen zelfs polonaises.

Bijzondere gast in Assen was sinterklaas met enkele van zijn meest strijdbare pieten. Sinterklaas, ook bekent als Dick Heinen, FNV bestuurder en SP voorzitter in de afdeling Bellingwedde, riep de demonstranten op de strijd niet te staken en door te vechten voor het behoud van de AOW leeftijd op 65 jaar. Vanaf het podium hief de goedheiligman met zijn pieten een variant op het bekende lied 'sinterklaas, wie kent hem niet aan". De duizenden aanwezige demonstranten zongen het refrein in koor:

AOW wie kent hem niet,
AOW, AOW,
65, anders niet

Maar ook coupletten als:

Maar dit is nu het einde
We pikken het niet meer

Geen actie, actie, actie
Nee, we werken nu niet meer

werden uit volle borst meegezongen. Harry van Bommel: "Ik ben erg onder de indruk van de enorme strijdbaarheid. Het is opvallend hoe groot de actiebereidheid is onder de gewone vakbondsleden. Die strijdbaarheid gaat verder dan die van de bondsleiding en dat geeft hoop."