Ingezonden persbericht

Thuis in taal en rekenen: DE UITREIKING

In aanwezigheid van ruim 30 ouders en hun kinderen maakte de jury op zaterdagmiddag 21 november de winnaars bekend van de prijsvraag Thuis in taal en rekenen. De hoofdprijzen gingen naar 'nieuws en koppen' en naar tafels oefenen'. De prijsvraag is uitgeschreven door de Landelijke Oudervereniging Bijzonder Onderwijs op algemene grondslag (LOBO) samen met de Verenigde Bijzondere Scholen (VBS) en Ouders Online. Alle inzendingen zijn na te lezen op thuisintaalenrekenen.nl.
Ruby Hermans, inzender van 'tafels oefenen' beschrijft hoe ze op haar idee kwam: 'ik wandelde naar huis en zag al die nummerborden van auto's langskomen. Ineens kreeg ik de idee om met de getallen daaruit te gaan rekenen.' Een oefening voor tafels was geboren. Zo simpel kan het dus zijn: oefeningen vinden die voortkomen uit alledaags situaties en belevenissen. Zo simpel eigenlijk dat we ze meestal over het hoofd zien. Tineke van der Steen, leerkracht van het jaar 2009-2010, reikte de prijzen uit en prees de inzending: "In mijn klas doe ik alles om met de kinderen de tafels te oefenen. Ik zing ze met gitaarbegeleiding, ik zing ze met cd, we druenen ze op, we maken groepjes. Maar een oefening als deze had ik graag zelf gevonden!"

Rona Postma, directeur LOBO en juryvoorzitter, leidde de prijsuitreiking in. In haar betoog benadrukte zij de belangrijke rol die ouders hebben bij de leerontwikkeling van kinderen. "Welke methode je ook neemt om kinderen iets te leren, het gaat om de kracht van docenten en ouders. Als dat enthousiasme er is, dan neemt een kind dat mee." Verder gaf Rona Postma aan dat de jury - bestaande uit Prem Radhakishun (School van Prem), Tineke van der Steen (Leerkracht van het Schooljaar 2009-2010), Pieter Hilhorst (publicist, Actiegroep gemengd naar school), Justine Pardoen (hoofdredacteur Ouders Online) en Rona Postma (directeur LOBO) - genoten heeft. De jury heeft op een geanimeerde avond de ruim 70 indenzingen grondig besproken. "Jureren is een spel voor volwassenen."

De locatie van de uitreiking (het Museum voor Communicatie) sloot perfect aan bij de winnaar op taalgebied: nieuws en koppen. Daria Scagliola liet haar dochter spelling op wel heel ludieke wijze trainen. Ze stelde aan de hand van actualiteiten absurde krantenkoppen samen zoals "Het dunne ijslaagje is aan het aandikken, straks doet ze nog aan de lijn." of "De vriendin van de president is een snelle beslisser die graag haar gelijk haalt, zeker als het om zwemles voor vrouwen van middelbare leeftijd gaat." Net een dictee, maar dan wel een erg leuke. Waarbij tevens de actualiteiten en passant langskomen.

Veel inzendingen scoren hoog op eenvoud, effectiviteit, gein en gemak. Inzendingen sluiten nauw aan bij de belevingswereld van ouders en kind doordat ze ontstaan uit alledaagse situaties zoals
* boodschappen doen en koken
* rekenen met eten
* nieuwe technologieën
* gekke zinnen
* winkels en ondernemingen
* nummers herkennen in de omgeving.
Juist vanwege de insteek vanuit alledaagse situaties en/of de spelvorm beleven ouders en kind veel plezier aan de ingezonden ideeën. Daarbij kost het de ouders een geringe inspanning, terwijl het de leerontwikkeling ook nog bevordert. Kleine inspanning - groot effect!

Om ouders aan te moedigen om educatief met hun kinderen te 'spelen', gingen alle inzenders met een mooie prijs naar huis: vrijkaartjes voor een kindermatiné in de Stadsschouwburg, het Museon, of een van de vele leuke spellen. De hoofdprijs was daarnaast nog een jaarabonnement op Kidsweek of 7Days.

Noot voor de redactie,