Ingezonden persbericht



---



PERSBERICHT 18 november 2009, Den Haag

Stichting Haags Historisch Museum

\

GEVANGENPOORTLEZING rondom Hugo de Groot

Op zondag 22 november om 12.00 uur spreekt Dr. Mieke B. Smits-Veldt over Maria van Reigersberch, de vrouw van Hugo de Groot, in de lezing De Vrouw achter de balling in het Haags Historisch Museum.

Elk voor- en najaar organiseert advocatenkantoor Wladimiroff & Waling NV in samenwerking met het Haags Historisch Museum een reeks Gevangenpoortlezingen met één gezamenlijk thema. Prominente sprekers behandelen actuele of uitdagende onderwerpen, die min of meer in de juridische sfeer liggen. Dit najaar staan Hugo de Groot en zijn werk centraal. Dr. Mieke B. Smits-Veldt doceerde tot 2001 17e eeuwse Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.

De vrouw achter de balling
Maria van Reigersberch, de vrouw van Hugo de Groot, is de doortastende instigator van zijn ontsnapping. Hugo verheft haar optreden onmiddellijk tot exempel van een trouwe echtgenote en vanaf dat moment wordt Maria in tal van gedichten, romans en prenten gelauwerd als vaderlandse heldin. Als in de 19e eeuw brieven opduiken, krijgt zij een genuanceerder profiel.

Hugo de Groot
Verbazingwekkend is het dat de rest van de wereld hem beter kent dan wij. Grotius noemen zij hem. Wij kennen hem als Hugo de Groot, van de list met de boekenkist. Er is veel over hem te vertellen: hij was een wonderkind en werd een groot geleerde. Zo schreef hij in 1609 Mare Liberum over de vrij te bevaren zee. Een spraakmakend boek in een tijd van oorlog en kaapvaart, dat hem wereldwijd roem bezorgde. Hij stond met dit werk aan de wieg van het internationaal recht. Het is nu 400 jaar later. Den Haag viert het feit dat Hugo Mare Liberum in Den Haag schreef, in de stad aan zee die zich nu internationale stad van vrede en recht mag noemen, en plaatst Hugo de Groot in de schijnwerpers t/m 11 december 2009.

Een reeks boeiende lezingen gaat in de komende maanden in op het leven van Hugo de Groot, zijn gedachtegoed en de actualiteit van zijn ideeën. U leest meer op www.mareliberum.nu

Reserveren
De bijeenkomst begint om 12 uur in het Haags Historisch Museum aan de Korte Vijverberg 7. Aanmelden kan tot twee dagen voor de lezing via aanmelden@mareliberum.nu onder vermelding van naam, datum en titel van de lezing en het aantal personen.

Een entreekaart van E 5 is te verkrijgen bij het Haags Historisch Museum vooraf of bij de aanvang van de lezing. Meer informatie: 070 3646940 of communicatie@haagshistorischmuseum.nl

Noot voor de redactie,