Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Den Bosch, 19-11-2009

Rajae neemt clip op met kleinzoon legendarische MalcomX

Rajae is: jong, moslim, Europeaan, Noord-Afrikaans en vrouw. Zij is typisch zo iemand op wie de muziekwereld met smart heeft gewacht. Haar tweede album Hand of Fatima verschijnt op 12 december 2009. Rajae staat op die datum in het voorprogramma van Khaled in de Melkweg (Rabozaal) in Amsterdam.

Rajae zingt vanuit levenservaring. En haar leven verliep tot nu toe behoorlijk indrukwekkend...!

Haar muzikale loopbaan begon al toen ze acht jaar was en ze spelenderwijs de hoorn (French horn) ontdekte. Vijftien was ze pas toen ze, inmiddels bewust van haar talent om mensen overhoop te blazen, haar familie achterliet om haar leven geheel aan de muziek te wijden. Binnen een jaar was Rajae de allereerste Noord-Afrikaanse die werd toegelaten tot een gerenommeerd Nederlands conservatorium. Ze ontdekte jazz en soul en verliet het conservatorium om haar eigen stijl vorm te geven.

Trots als ze is op haar klassieke scholing als muzikant en afwisselend componist en producer, komt Rajae's ware passie het beste tot uiting in de rijke verbeeldingskracht van haar muziek. Sterker nog, haar werk vormt als het ware een levend testament voor een veranderende wereld. Toch blijft ze trouw aan de klankkleur van haar Noord-Afrikaanse roots. Rajae wordt beïnvloed door kunstenaars die, net als zijzelf, ondanks een aanvankelijke identiteitscrisis, de wereld hebben veroverd: Coltrane, Khaled, A Tribe Called Quest en Feist.

Rajae past niet in één muzikaal hokje. Haar muziek wordt uitgevoerd in de taal die op dat moment haar emoties optimaal overbrengt. Ze beperkt zich niet tot het Nederlands, maar drukt zich net zo lief uit in het Frans, Arabisch en, haar favoriet, het Engels. Haar talent werd voor het eerst bejubeld bij de overdonderend positieve ontvangst van haar debuutalbum uit 2006: Incarnation.

Omdat Rajae haar werkterrein graag verlegt, zoekt ze samenwerking met baanbrekende producers in Amsterdam, Parijs, Londen, Ibiza, New York, San Francisco, Texas en Los Angeles. Deze verbondenheid met andere artiesten komt goed tot uitdrukking in haar laatste album: Hand of Fatima. Dit album is deels in Amsterdam opgenomen en afgemaakt in Hollywood, met niet de minste producers, die sterren zoals Barbra Streisand, Aaliyah, Ziggy Marley, Tu-Pac, Wu-Tang Clan, Mariah Carey, Celine Dion, Snoop Dogg, Missy Elliot, Mary J. Blige, Tweet en vele anderen hebben bijgestaan.

Rajae spreekt met de stem van een echte multiculturele artiest. Ze blijft tegelijkertijd overtuigd van en trouw aan de innerlijke kracht van mensen en is vastbesloten om haar kunst in te zetten om de wereld te hervormen. Zo vliegt ze al jaren de wereld over om mee te werken aan de dialoog over een betere wereld. Dichter bij huis: op 22 november a.s. zal Rajae haar eerste videoclip opnemen. Daarin is ook de kleinzoon van de legendarische Malcolm X te zien.

Op zondag 6 december om 10.30 uur besteedt Vrije Geluiden, het muzieklaboratorium van de VPRO (Nederland 1), aandacht aan Rajae's nieuwste album. (Deze uitzending wordt op zaterdag 12 december om 09.00 uur herhaald, eveneens op Nederland 1.) Rajae is op vrijdag 11 december om 23.00 uur ook te zien op de digitale tv-zender Cultura.

///////////////////



Ingezonden persbericht