Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 29-10-2009

AVRO GAAT INTERNATIONAAL MET JEUGDDOCUMENTAIRE 'THUIS IS TERSCHELLING'

De AVRO presenteert op zondag 22 november de jeugddocumentaire 'Thuis is Terschelling'. De film gaat over drie 12-jarige jongens die op Terschelling wonen, maar in Harlingen op school gaan. Doordeweeks wonen ze in Harlingen. Hun moeders zorgen daar afwisselend voor hen. De korte film is gemaakt in het kader van een internationale uitwisseling van jeugddocumentaires en is daarom ook in andere landen te zien.

Er gaan slechts weinig Terschellingse kinderen al vanaf de brugklas aan de wal naar school. Meestal gebeurt dat pas als ze 14 of 15 zijn en dan is er meestal sprake van een kostgezin. Maar de ouders van Sil, Rienk en Arend bedachten iets anders. Zij kochten samen een huis; de moeders wonen afwisselend in Harlingen. De nieuwe woonconstructie is ingrijpend, niet alleen voor de jongens, maar ook voor hun familieleden.

In 'Thuis is Terschelling' wordt Sil gevolgd tijdens de eerste maanden van zijn nieuwe leven waarin hij grote veranderingen ondergaat; hij gaat van de lagere school naar de brugklas, van een dorp op een waddeneiland naar een stad aan de wal en van een leven met zijn eigen familie naar een leven met twee andere jongens en wisselende moeders. Hoe beleeft Sil dit alles en hoe kijkt hij in de kerstvakantie terug op zijn nieuwe leven?

Bijzonder aan jeugddocumentaire is het gebruik van vrolijke animaties. Sil is gek op strips en dat is terug te zien op de 'strippagina's ' waarop met tekeningen en videobeelden belangrijke veranderingen die Sil ondergaat, worden verbeeld.

Regie: Dorette Kuipers.

'Thuis is Terschelling', zondag 22 november om 13.20 uur bij de AVRO op Z@pp, Nederland 3.

---