Politie Midden- en West Brabant
Politieberichten district Oosterhout

Oosterhout, 22-11-2009

Preventieve actie woninginbraken Kruidenbuurt Oosterhout

OOSTERHOUT: Vrijdagavond 19 november jl. heeft Buurtbeheer
Kruidenbuurt met zeven bewoners, vijf agenten en drie handhavers van de Gemeente een preventieve actie voor woninginbraken gehouden. Hierbij was plv. korpschef Dick Schouten aanwezig. Er werden ruim 600 woningen gecontroleerd. Het doel van de actie was om de bewoners bewuster te maken van de mogelijkheden om het inbrekers moeilijk te maken.

Bij een flink aantal woningen ontbrak de buitenverlichting of was defect. Bij sommige woningen was het groen in de voortuin te hoog of waren er opklimmogelijkheden via klikos.

Wat opviel tijdens de actie waren de donkere achterpaden. Bij een van de huizen stonden op de benedenverdieping ramen open. Er werden soms ook openstaande deuren of poorten ontdekt.

In een aantal straten zijn ook autos gecontroleerd. Helaas waren niet alle autos afgesloten. In deze gevallen zijn de bewoners meteen aangesproken en waren reageerden ze positief.

Plv. korpschef Dick Schouten waarschuwde voor het groot aantal auto-inbraken dat regionaal gepleegd wordt. Inbrekers nemen dan vooral navigatie (ook ingebouwd) en airbags mee. Twee meldingen van verdachte personen / auto's werden direct door agenten onderzocht.

In verschillende straten kwamen bewoners naar buiten om te informeren wat er aan de hand was. Ze reageerden positief op de actie. Alle deelnemers hebben zowel de actie als de samenwerking met de partners als zeer positief ervaren. Een activiteit, waar echt integraal gewerkt is.

Zes Groningen supporters aangehouden in Waalwijk

WAALWIJK: De politie heeft voorafgaande aan de wedstrijd RKC- FC Groningen zes supporters van de bezoekende club aangehouden. Het gaat om vier mannen uit Groningen (20,20,21 en 24 jaar) en twee mannen uit Haren (18 en 22 jaar). De mannen voldeden niet aan de vordering om de stad te verlaten. De mannen hadden alcohol bij zich en wilden dat mee het stadion innemen.

De zes verdachten reden in een MPV personenauto. Op het
overdrachtspunt waar de bezoekende supporters hun toegangsbewijzen omwisselden voor kaartjes en ook een parkeerkaart kregen, werd al gezien dat de inzittenden bier dronken. Hen werd duidelijk gemaakt dat er geen drank het stadion binnen gebracht mocht worden. Tijdens de controle bij het stadion, net voor de bussluis, werd door een Security medewerker vast gesteld dat één van de inzittenden een flesje bier dronk. Deze knul weigerde dat desgevraagd aan de beveiligingsbeambte af te geven. De inzittenden gedroegen zich verbaal agressief. Op de bestuurder na was iedereen zichtbaar onder invloed van alcohol.

De operationeel politiecommandant nam, omdat hij in het stadion een verstoring van de openbare orde vreesde, het besluit om hen niet toe te laten en vorderde de chauffeur om te keren. De auto zou dan begeleid door motorrijders uit de stad geleid worden en retour richting Groningen moeten gaan. Aan de vordering werd niet voldaan. Er werd vanuit de auto geroepen dat ze niet terug gingen. Een van de inzittenden greep de autosleutel uit het contact waardoor er niet meer gestart kon worden. Omdat er geen gehoor werd gegeven aan de
vorderingen werden alle zes de mannen aangehouden. De autosleutel werd later onder een van de stoelen terug gevonden. De supporters zijn na verhoor heen gezonden, ze krijgen een proces-verbaal.

Incident rond gekraakte sloopwoning

SPRANG-CAPELLE: Zaterdagmiddag heeft er zich rond 15.00 uur een incident voorgedaan voor een gekraakte sloopwoning aan de
Raadhuisstraat. Er werd met een vorkheftruck op de voordeur ingereden. De krakers zijn uiteindelijk na discussie met buurtbewoners
vertrokken.

Het pand was de nacht van vrijdag op zaterdag gekraakt, door dezelfde groep die ook in een kerk in Waalwijk verblijft. Volgens de krakers hadden zij de ochtend gebruikt om de woning wat op te ruimen en bewoonbaar te maken. Terwijl zij naar eigen zeggen in de woonkamer zaten, was er iemand met een heftruck op de voordeur ingereden. Hierdoor was niet alleen de deur maar ook het omliggend metselwerk vernield. Toen de agenten arriveerden was er inmiddels voor de woning een discussie gaande tussen krakers en omwonenden die de kraakactie niet op prijs stelden. De krakers besloten uiteindelijk hun boeltje te pakken en weg te gaan. De politie heeft met de eigenaar van de woning gesproken. Hij vertelde dat het pand op de nominatie staat om gesloot op te worden. Hij wilde het gebarricadeerde pand betreden, hij wist zeker dat er niemand gevaar liep want de krakers waren op dat moment in de achtertuin met een slijptol bezig geweest. De politie heeft alle bevindingen in een rapportage vastgelegd.

Auteur
Willem van Hooijdonk