Ingezonden persbericht



AMSTERDAM. Zondag 22 november 2009 heeft actiegroep 'Vrolijk Blijven' Vrolikstraat 278 in de Amsterdamse Oosterparkbuurt bezet. Speculanten hebben sinds 2005 15 panden aan de Vrolikstraat in handen en proberen nu hun investering te verzilveren door huurders uit hun huizen te zetten. Met de bezetting wil de actiegroep afdwingen dat alle woningen worden opgeknapt en in de sociale huur blijven.

De panden aan de Vrolikstraat 268-296 zijn in een drietal verkoopstransacties sinds december 2000 exorbitante 632% in waarde gestegen. Bij een eerste verkoop was de koopsom nog 1,5 miljoen euro. Chris Thunnessen, onder meer bekend als financier van Rita Verdonks partij TON, heeft er in 2005 al 4,5 miljoen voor betaald. De tegenwoordige eigenaren, Boris Otte, Bart Harts en Steven Lendrink, kochten de huizen in 2008 uiteindelijk voor 7,6 miljoen euro. Onderhoud is in de hele periode alleen aan de buitenkant gepleegd. De FGH bank financierde de laatste koop en heeft in totaal 12 miljoen euro aflossing tegoed.

Zulke waardestijgingen zijn alleen mogelijk door het verdrijven van zittende huurders. Een aantal woningen stond al leeg. Actiegroep 'Vrolijk blijven' heeft deze woningen bezet om haar eisen kracht bij te zetten: alle huizen moeten opgeknapt en weer verhuurd. De gemeente Amsterdam moet geen medewerking verlenen de splitsing en het verdrijven van huurders. Bezetster Miranda Wibaut verwoordt het zo: ?De huurders zijn al jaren een speelbal van de eigenaren en krijgen geen gehoor bij de politiek. Daar komt nu een eind aan. Wij gaan pas weg, als vast staat dat alle woningen sociale huur blijven.?


Noot voor redacties
Perscontact (