Ingezonden persbericht


Persbericht

'Klink snoert stem zwakke burgers'

Door VWS-beleid lopen de subsidies voor PGO-organisaties als KansPlus drastisch terug. Hiermee komt ook het bestaansrecht van deze organisaties in een wankele positie te staan. Als dit zo door blijft gaan valt de stem weg van mensen die niet goed voor zichzelf op kunnen komen.

De zogeheten PGO-organisaties zijn organisaties van patiënten, ouderen en gehandicapten. Zij dienen projecten in bij het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS). Tal van projecten zijn echter afgewezen omdat deze niet relevant schijnen te zijn. Een verdere onderbouwing wordt niet gegeven. Projecten die worden ingediend moeten binnen de beleidslijnen van VWS vallen, hiermee komt de onafhankelijkheid van de cliëntenbeweging in het geding. Organisaties zoals KansPlus, Belangennetwerk Verstandelijk Gehandicapten komen hiermee in de problemen. Hiermee valt de vertegenwoordiging van ruim 13.000 leden weg.

De belangenorganisaties vallen per sector onder een koepelorganisatie. Een aantal van deze koepelorganisaties ontvangen momenteel echter wel projectsubsidies wat zorgt voor spanningen met hun lidorganisaties. Het bestaansrecht van ouder- en cliëntenorganisaties is in het geding waardoor ook de legitimiteit van de koepelorganisaties in gevaar komt. Wat is namelijk een koepel zonder achterban?

Het vinden van alternatieve subsidiebronnen is problematisch. Duidelijk wordt dat een aantal PGO-organisaties de activiteiten fors moeten inkrimpen en dat hiermee de stem van de zwakke burger de nek om wordt gedraaid. Kansplus is van oordeel dat de minister van VWS juist extra moet investeren in de stem van de meest zwakke mensen in onze samenleving. De organisaties die opkomen voor de belangen van deze mensen dienen dan ook naar behoren gefinancierd te worden.

De VWS commissie "Wenkend perspectief" heeft hier in juni 2009 uitstekende voorstellen voor gedaan, deze wenst de minister alleen niet uit te voeren. Hiermee blijft de clientenbeweging wat betreft haar financiering en haar mogelijkheden ver achter bij de belangenorganisaties van zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Voor drie gelijkwaardige partijen in de zorg is in het beleid van minister Klink dan ook duidelijk geen plaats.