Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 28-10-2009

AVRO CLOSE UP: 'ONE EYE WIDE OPEN'
Beeldhouwer Zvi Lachman aan het werk

Volgens velen is Zvi Lachman één van de beste, zo niet dé beste, beeldhouwer van Israël. Lachmans meer dan manshoge sculpturen in brons en bijenwas verbeelden figuren uit mythes en het Oude Testament. Ze stralen een hypnotiserende rust en ernst uit. Aan het werk in zijn atelier vertelt Zvi met humor en wijsheid over zijn vak.

Regisseur Aner Preminger volgde de Israëlische kunstenaar Zvi Lachman (1950) met tussenpozen gedurende de periode 1998-2008. Lachman - in de eerste plaats beeldhouwer, maar ook schilder, architect en onderwijzer - laat zien hoe divers hedendaagse figuratieve kunst kan zijn.

Lachmans monumentale sculpturen, die hij eerst opbouwt uit staafjes bijenwas en vervolgens in brons giet, verwijzen naar archaïsche, klassieke, en barokke tradities. Zo maakt hij grote koppen, die doen denken aan de sculpturen op de Paaseilanden en dezelfde ondoorgrondelijke rust en ernst uitstralen. Andere sculpturen verbeelden figuren uit het Oude Testament, zoals het verhaal van de aartsvader Abraham die zijn zoon Isaak offert. Maar Lachman maakt ook portretten in houtskool, zoals zijn serie van beroemde dichters, zowel zij die nog leven als de reeds overledenen. Een hoogtepunt in de documentaire is de ontmoeting tussen Zvi Lachman en zijn vriend, de Palestijnse dichter Taha Muhammad Ali. Hij portretteert hem. Ondertussen leest Taha Muhammad Ali zijn gedicht 'Trombose in de aderen van petroleum' voor.

Zvi Lachman werd geboren in Tel Aviv in 1950. Hij studeerde af aan de het Technion-Israel Institute of Technology in Haifa en werkte een paar jaar als architect. In de jaren daarna verhuisde hij naar New York, waar hij de Parsons School of Design bezocht en beeldhouwen en tekenen studeerde aan de New York Studio School. Volgens de Amerikaanse kunstrecensent Geoffrey Hartman is Zvi Lachman één van meest getalenteerde kunstenaars die op dit moment werkzaam zijn in Israël.

Een film van Aner Preminger & Ami Drozd
Een coproductie van Poreh Productions, ATS Ltd. En AVRO Eindredactie AVRO Marijke Huijbregts

AVRO Close Up 'One eye wide open': zondag 22 november om 18.15 uur bij de AVRO op Nederland 2.



Algemene omroepvereniging AVRO