Ingezonden persbericht


Persbericht Pieter Adriaans

Schilderijententoonstelling Pieter Adriaans; "Tussen Orde en Chaos"

Kockengen - 17 november 2009 - De bekende kunstenaar Pieter Adriaans presenteert een unieke collectie van zijn schilderijen in Restaurant Werelds in de Witte de Withstraat in Rotterdam.

Het thema is 'Tussen Orde en Chaos' en dat verwijst niet alleen naar elementen uit het werk van Adriaans zelf maar ook naar de eeuwige strijd tussen orde en chaos die een wereldstad nu eenmaal kenmerkt. "Meestal hangen mijn werken in keurige galeries" , stelt Adriaans. "Ik vind het wel spannend om nu eens in een straat tentoon te stellen. Ik heb in Restaurants Wereld en aanpalende panden een aantal prachtige etalages tot mijn beschikking om groot werk te tonen. De schilderijen werken heel anders als mensen er 's avonds haastig in de regen langs lopen".

Het thema van de spanning tussen orde en chaos loopt als een rode draad door het werk van Adriaans die ook deeltijd hoogleraar informatica is aan de Universiteit van Amsterdam. Hij zegt hierover: "Ik ben geïnteresseerd in processen waarmee mensen visuele informatie verwerken. In witte ruis op een televisie scherm bijvoorbeeld zit technisch gezien veel informatie, maar voor mensen heeft het geen betekenis. Hoeveel informatie moet je uit een beeld weglaten voordat het betekenis krijgt? Al mijn schilderijen zijn experimentele kijkmachines waarin ik onderzoek hoe de schilderkunst werkt. Daar raak ik mijn leven lang niet op uitgestudeerd. Er staat geen penseelstreek in waar niet over is nagedacht. Ordelijk geschilderde 'realistische' beeldelementen strijden met velden van chaotische penseelstreken.

Tegenover die ordelijke wetenschappelijke benadering staat de emotionele lading van de beelden. Ik schilder omdat ik het niet laten kan, mijn hele leven al. Ik vind het niet eens altijd leuk, en ben soms jaloers op mensen die lekker voor de televisie kunnen niksen. Ik heb altijd beelden in mijn hoofd. Vaak weet ik niet waar ze vandaan komen. Soms kan ik de betekenis achteraf reconstrueren, soms zien mijn vrienden het beter dan ikzelf. Zo heeft de grote Icarus die op de affiche staat zeker te maken met een TIA die ik vorig jaar kreeg. Ik had moeite met spreken en had het gevoel dat ik in een oneindige diepte aan het vallen was. Dat verband besefte ik pas toen het schilderij af was".

Geïnspireerd door de grote stad maakt Pieter speciaal voor de tentoonstelling nog een groot werk dat 'Inner city' zal heten en dat buiten op de hoek van de Eendrachtstraat zal komen te hangen.

Schilderijententoonstelling Pieter Adriaans
22 november 2009 tot januari 2010
Restaurant Werelds
Witte de Withstraat 38
Rotterdam