Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 19 november 2009, Den Haag

Zwaan-Kleef-Aan rondleiding start weer!

Vanaf aanstaande zondag 22 november kan iedereen weer aansluiten bij de gratis rondeleiding Zwaan-Kleef-Aan door het Haags Historisch Museum en de tentoonstelling Het Vredesjaar 1609.

De rondleiding start iedere zondag om 14.00 uur in het Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7, Den Haag. De rondleiding is gratis, (exclusief museumentree). Reserveren is niet nodig. Meelopen kan tot 10 januari 2010. De onthoofding van Oldenbarnevelt, Atlas van Stolk De tentoonstelling
In 2009 is het 400 jaar geleden dat de Republiek der Verenigde Nederlanden en de Zuidelijke Nederlanden (met op de achtergrond de Spaanse koning) het Twaalfjarig Bestand sloten. Er werd afgesproken om twaalf jaar lang niet te vechten. Het bestand vormde een rustpauze na veertig jaar opstand van de Nederlanden tegen de Spaanse landsheer. De totstandkoming had veel voeten in de aarde. Moegestreden onderhandelden de partijen vanaf 1607 o.a. op het Binnenhof in Den Haag over vrede. Het werd een staakt-het-vuren dat pas in 1609 gesloten werd in Antwerpen. Het Vredesjaar 1609 toont het verhaal van de totstandkoming van dit bestand en de gevolgen er van. De vaak moeizame onderhandelingen tussen de internationale gezanten in Den Haag komen aan bod maar ook de onrust en ruzies gedurende het Bestand.

HOFVIJVERMODE LEZING Spiegels van de Ziel

Maandag 23 november 2009, 14.00 - 15.30 uur
SPIEGELS VAN DE ZIEL
Haardrachten en huidverzorging in de 17e eeuw
Prachtig zijn zij gekapt, de mannen en vrouwen op schilderijen van de 17e-eeuwse meesters. Soms is het eigen haar, soms komt er vals haar aan te pas. Gevlochten, gekroesd, opgekamd, bij de verschillende kragen passen verschillende haardrachten. Het leven nu verschilt enorm van dat in de 17e eeuw, toch laten ontwerpers en haarstylisten zich graag inspireren door de modegrillen van de Gouden Eeuw.

De lezing wordt gegeven door kunsthistorica en kostuumkenner Luitgard Maassen rondom het onderwerp kleding en uiterlijk in vroeger tijden en de mode van nu. Uitgangspunt is de 17e eeuw en de invloed van deze periode op de hedendaagse mode en kleding. De lezingen worden gecombineerd met een korte rondleiding in het museum waarbij u diverse voorbeelden van dichtbij kunt bekijken.

Informatie
De lezingen is van 14.00 - 15.30 uur in de salon van het Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7 in Den Haag. De kosten bedragen E 18,00 inclusief een kopje koffie en museumbezoek.

Reserveren en kaartverkoop
Reserveren wordt aangeraden: educatie@haagshistorischmuseum.nl of bel Afdeling Educatie op 070 3123065

Noot voor de redactie,