Tom Coronel

22 November 2009
Tom Coronel kampioen in Independents Trophy!

In de laatste race weekend van het FIA World Touring Car Championship 2009 heeft Tom Coronel de Yokohama Independents Trophy op zijn naam geschreven. De SEAT coureur pakte op het stratencircuit van Macau in de eerste race de overwinning in de klasse voor privé rijders voor zijn rivaal Felix Porteiro. Coronel kwam weliswaar naar Macau met een flinke puntenvoorsprong, maar met de dubbele punten die er dit weekend voor de Independents Trophy te vergeven waren kon de coureur uit Eemnes zich geen fouten permiteren.

Foto: FIA WTCC

Tom reed dan ook een bekeken race en concentreerde zich duidelijk op zijn positie in de Independents Trophy. In de eerste race kwam hij goed weg en wist zijn door SUNRED Engineering geprepareerde SEAT Leon TFSi al snel in de top 10 te brengen. Toen er echter een aantal aandingende fabrieksrijders achter hem zaten besloot Coronel geen risico te nemen en zijn leidende positie in het privateer klassement te consolideren.

De tweede race kende een minder rustig verloop dan de eerste. Zoals verwacht moest Coronel het bij de start afleggen tegen de achterwiel aangedreven BMW van Felix Porteiro. Tom Boardman, Coronel's teamgenoot bij SUNRED Engineering, wist ook nog voorbij te komen. Voor Coronel was het een kwestie van volgen, aangezien hij met het resultaat in de eerste race het kampioenschap al nagenoeg op zak had. Porteiro had alleen nog een kans als hij de extra bonuspunten voor een top 8 positie in het algemeen klassement zou pakken. Deze werden echter bezet door de fabrieksrijders van SEAT, BMW en Chevrolet die hun eigen strijd om het kampioenschap voerden. Het tot dan toe rustige wedstrijdverloop zou een dramatische wending krijgen toen Felix Porteiro er hard af schoot en Franz Engstler hem niet meer kon ontwijken. Daar kwam de aanstormende André Couto nog eens bij waardoor de wedstrijdleiding niets anders kon doen dan de wedstrijd met een rode vlag beëindigen. Voor Tom Coronel was de race toen al over. Hij moest na het raken van zijn teamgenoot Tom Boardman de pits opzoeken. Door het stoppen van de wedstrijd twee ronden voor het eind werd Tom Coronel in de pits kampioen. Felix Porteiro werd nog wel als beste privateer geklasseerd, maar kwam te veel punten tekort om Coronel van de titel te houden. Het zou in Macau één groot SEAT feest worden. De races werden weliswaar door respectievelijk Chevrolet Rob Huff en BMW coureur Augusto Farfus gewonnen, maar het merken kampioenschap was voor SEAT en SEAT Sport coureur ging met de rijderstitel aan de haal, gevolgd door zijn teamgenoot Yvan Muller.

Foto: FIA WTCC