"Deh ! Bella e cara" concerten Con Amore Musica


Ondeugend en devoot

BOLSWARD, 20091108 -- De heilige Maria vereren en op dezelfde muziek een `dierbare schone' aanbidden? Dat kan! Twee verschillende teksten, die gewijd zijn aan twee verschillende vrouwen, worden gezongen op dezelfde melodie. Deh! Bella e cara en Sancta Maria. Wat een tegenstelling! De muziek is gecomponeerd door Claudio Monteverdi. Vocaal ensemble Con Amore Musica uit Bolsward, onder leiding van Gerben van der Veen, laat ondermeer dat contrafact horen én zien op zondag 22 november 2009 in Witmarsum en in Boazum. Het barokensemble Ad Libitum verzorgt de muzikale intermezzo's en de begeleiding.

Claudio Monteverdi (1569-1643) voelde zich thuis in twee werelden, in die van de geestelijkheid en in die van het theater. Beide inspireerden hem tot het componeren van muziek. Zo schreef hij de opera l'Orfeo en in 1610 de Mariavespers. Hieruit zingt Con Amore Musica Ave maris stella.
Orlando di Lasso, een veelzijdig componist en tijdgenoot van Monteverdi, schreef ook zowel geestelijke als profane muziek. Van hem zingt het koor de werken: Matona mia cara, Io ti voria en Super flumina Babylonis (de moderne versie is wellicht bekend: By the rivers of Babylon).
Verder laat het koor muziek horen van de componisten Agazzari, Arcadelt, Casali en niet te vergeten een compositie van Gerben van der Veen. De werken die het koor en het barokensemble Ad Libitum uitvoeren, komen uit de perioden renaissance en barok.

Con Amore Musica is opgericht in 1981 en staat sinds 2007 onder leiding van Gerben van der Veen en Marnix Verkamman. Marnix volgde de dirigentenopleiding bij Gerben van der Veen. Het koor heeft 32 leden en brengt zowel geestelijk als wereldlijk repertoire uit verschillende muziekperioden.
Ad Libitum is een barokensemble dat ook in 1981 is opgericht.Tijdens het concert Deh! Bella e cara begeleidt het ensemble het koor bij Ave maris stella, waarbij de vocale gedeelten afgewisseld worden door het zogenaamde ritornello (refrein).
Verder voert het ensemble werken uit van Frescobaldi, Merula, Van Eyck, Telemann en J.S. Bach. 's Avonds in Boazum is het programma iets anders dan 's middags, omdat mezzo-sopraan Netty Otter dan een aria zingt van Philipp Heinrich Erlebach en een prachtige, zelden uitgevoerde cantate van Nicolaus Adam Strungk: `Ich ruf zu Dir'.

Het wordt een concert dat anders is dan andere concerten. Niet alleen de muziek is afwisselend, ook het gebruik van de ruimte zal variëren. Het enige wat het publiek hoeft te doen is `Audite silete':

Luistert en zwijgt: de goddelijke muziek fluistert met lieflijke klank liederen in het oor.
Laat nu muziek klinken met afwisselende stemmen en zingt jubelend in zoete liefde.

Zondag 22 november bent u van harte welkom in de Koepelkerk te Witmarsum, aanvang 15.30 uur of in de sfeervolle kerk te Boazum, aanvang 20.00 uur.
Uitvoerenden: Vocaal Ensemble Con Amore Musica uit Bolsward, o.l.v. Gerben van der Veen.
Barokensemble Ad Libitum: Netty Otter- zang, Cora Nijenhuis- blokfluiten, Siep de Groot-viool, Jaap Noorman-viola da gamba, Freek Koster- kistorgel en klavecimbel; Jacques van 't Veer- inspiciënt.
Toegang 10 euro. Reserveren via www.conamoremusica.nl of tel. 0515 579471 na 19.00 u.





Ingezonden persbericht