Platform de Dreijen
Biologie studenten uit Wageningen


Zondag 22 november, Wageningen

Excursies kleine arboretum groot succes

Al meteen aan het begin van de zonnige zondagmiddag loopt het storm. Binnen een kwartier na de aanvangstijd staan er 40 fietsen langs het hek aan de Generaal Foulkesweg. Vandaag organiseren wij, biologie studenten aan de WUR, excursies voor geïnteresseerden in en om Wageningen, om hen de educatieve, cultuurhistorische en wetenschappelijke waarde van het Kleine Arboretum of Arboretum de Dreijen te laten zien.

Wij doen dit omdat we graag hadden gezien dat het bijzondere arboretum intact was gebleven, liefst onder beheer van de universiteit met alle expertise die daar voorhanden is of was. Nu is twee derde deel van het arboretum omgeven door een hek en gescheiden van het grootste deel van vijvers, kruiden-, rozen- en systeemtuin. Dit twee derde deel is door de universiteit voor een aantal jaar in bruikleen gegeven aan kunstgalerie Het Depôt die er een park van wil maken. Het kan een prachtig mooi park worden, daarover maken we ons geen zorgen. Maar een park is iets geheel anders dan een botanische tuin. Een botanische tuin is een levende collectie, een bron van genenmateriaal. In de Botanische Tuinen van Wageningen Universiteit (De Dreijen en Belmonte) is de totale collectie geregistreerd in een database en met GPS ingemeten. Van alle planten is de herkomst bekend en de meeste planten zijn op naam gebracht volgens de laatste taxonomische inzichten. Zaden en vegetatief materiaal worden wereldwijd uitgewisseld met andere botanische tuinen en onderzoeksinstituten. Bovendien zijn er ook een aantal collecties met hoge uniciteitwaarde en een volledigheidswaarde op wereldniveau, zoals de rozencollectie en verschillende collecties in de Tropische kas. De collecties zijn van hoge waarde voor het wetenschappelijk onderzoek en voor de realisatie van biodiversiteitsdoelstellingen. Verder bevindt zich in het arboretum een rijke diversiteit aan fauna. Om maar een voorbeeld te noemen, er komen 500 keversoorten voor in het arboretum. Verschillende vogels die hier broeden en libellen en vlinders die hier vliegen staan op de Rode Lijst.

Door het plaatsen van een hek midden tussen kruiden- rozen en systeem-tuinen in, lijkt de Raad van Bestuur dit belang uit het oog te verliezen of in ieder geval ondergeschikt te maken aan andere (financiële?) belangen. Afgezien daarvan vereisen beheer en handhaving van de collecties de juiste expertise en de nodige aanvulling om ze niet te laten verwateren. De universiteit had deze expertise in huis. Het Depôt beschikt niet over deze expertise. Zonde, vinden wij. Er kunnen straks bomen of struiken "in de weg staan" en worden weggehaald, terwijl ze misschien heel zeldzaam zijn.

Er kwamen naar schatting kwamen 200 mensen op de excursies af. Veel reageerde geërgerd op de hekken die dagelijkse ommetjes belemmerd. De reacties na afloop van de excursies waren wisselend. Een aantal mensen droop triest af, geschrokken van het hek, de met schadelijk onkruidbestrijdingsmiddel (Round-up) weggespoten grasvelden en vijverkanten, en vooral van het verhaal achter, de plannen voor het gebied, zoals die er nu lijken te liggen. Anderen kenden het verhaal al, en discussieerden volop met anderen over oplossingen en mogelijke maatregelen. Meerdermalen werd als oplossing geopperd het arboretum in symbolische vierkante meters verkoopbaar te stellen aan de Wageningse bevolking en andere geïnteresseerden. Ook werd er gepraat over een manier om uit te zoeken hoeveel het Arboretum precies wordt gebruikt zodat concreet kan worden aangetoond hoe groot de educatieve waarde van het Arboretum is.

Bezoekers van vandaag vinden het ook vooral onbegrijpelijk dat de universiteit de overdracht van het beheer zonder openbare aankondiging heeft gedaan. Men was van mening dat er genoeg creatieve oplossingen te verzinnen zouden zijn voor behoud van Arboretum De Dreijen als de universiteit openbaar zou hebben gemaakt dat zij afwilde van de tuin. Andere partijen hebben nu geen inspraak gehad. Men suggereerde vooral een beroep te doen op de Wet van Openbaarheid van Bestuur, waaruit zich vertaalt dat informatie betreffende zulke beslissingen of uitspraken openbaar dient te zijn.

Uit alle discussies kwam de roep om vooral alle betrokken partijen bij elkaar te roepen om samen na te denken over deze unieke plek.

Zie ook bijlage voor spotprent.

BRON: Biologie studenten uit Wageningen


- - - - - - - - - -



Platform de Dreijen