VU medisch centrum

Week van de Patiëntveiligheid

23 september 2009

Een voormalig KLM-piloot, een Care-oké-café over veiligheidscultuur, een lunchbijeenkomst over veilige medicatie, een simulatielab: in de nationale Week van de Patiëntveiligheid van 23 tot 27 november snijdt VUmc interessante en actuele onderwerpen aan. Deze eerste keer richt VUmc de blik op eigen medewerkers, om een cultuur van veilig werken extra onder de aandacht te brengen.
Leo de Haan, voorzitter van de coördinatiegroep patiëntveiligheid: "Een plas op de grond, een patiënt in ademnood, losse draden, zodra je iets ziet, is het probleem van jou. Je kunt het niet altijd zelf oplossen, dat hoeft ook niet, als je maar actie onderneemt." Communicatieadviseur Marcia Sanderse, één van de organisatoren vult aan: "Bewustwording is het doel. Of je nu schoonmaker of arts bent, bij de technische staf werkt of aan de balie staat: uiteindelijk moet veilig werken voor jezelf, je collega en de patiënt geen externe prikkel meer zijn, maar vanzelfsprekend bij je werk horen."

Een voorproefje van het programma
Maandag 23 november - Medicatieveiligheidslunch voor AIO's en artsen. Medicatie is een bekend en erkend risicomoment. Krijgt de patiënt de juiste medicijnen? In de juiste dosering? Gaan ze samen met andere medicijnen?
Dinsdag 24 november - Care-oké-café over veiligheidscultuur en manieren om van elkaar te leren en veiligheid bespreekbaar te maken. Het café is een bestaand initiatief voor vooral verpleegkundigen, andere geïnteresseerden zijn zeker welkom.
Woensdag 25 november - een minisymposium met sprekers over het veiligheidsmanagementsysteem, met een voormalig piloot over het belang van oefenen in simulaties.
Dagelijks een gratis afdelingsconsult 'apparatuur okay?' en posterpresentaties tussen 12.00 en 13.00 uur in de foyer. Ook kunnen medewerkers een kijkje nemen in de simulatieruimte.

Week van de Patiëntveiligheid: 23-27 november 2009. Het volledige programma is te zijner tijd op intranet te vinden.

Barbara van Male
bron: Tracer