VU medisch centrum

VUmc organiseert een week lang activiteiten

Nationale week patiëntveiligheid

5 november 2009

Net als in de luchtvaart verhoogt simulatie de veiligheid Foto: Digidaan VUmc organiseert in het kader van de nationale week van de patiëntveiligheid van 23 tot en met 27 november een groot aantal activiteiten. In VUmc zijn alle medewerkers gezamenlijk verantwoordelijk voor patiëntveiligheid. Er wordt gestreefd naar een cultuur waarin persoonlijke verantwoordelijkheid, openheid en een systematisch aanpak hand in hand gaan. De activiteiten in de patiëntveiligheidsweek dragen hier aan bij.

Onder meer vindt op woensdag 25 november het minisymposium 'Samen zorgen voor veiligheid!' plaats. Bas Geerdes geeft daarin uitleg over het veiligheidsmanagementsysteem, voormalig luchtmachtpiloot Bob van Asselt laat zien hoe de luchtvaart met veiligheid omgaat en anesthesioloog Ralf Krage vertelt hoe de lessen uit de luchtvaart vertaald worden naar de zorg. Na de presentaties zijn er workshops over het meten van de veiligheidscultuur (IZEP), e-learning over medische apparatuur en is er de mogelijkheid een echte simulatie te doen.

Naast dit minisymposium worden er tal van andere activiteiten georganiseerd. Zo vindt er een medicatieveiligheidslunch plaats, is er een care-oke-café over veiligheidscultuur, worden er dagelijks in het simulatielab van de IC en anesthesiologie demonstraties gegeven, zijn er posterpresentaties te bekijken in de foyer en kunnen afdelingen op afspraak een consult krijgen over de technische staat van de medische apparatuur op hun afdeling.

Inschrijving voor het minisymposium en de workshops kan via http://intranet/veiligheid . Daar is ook meer informatie over de activiteiten tijdens de patiëntveiligheidsweek te vinden.

Monique Krinkels
bron: Tracer