Erasmus Universiteit Rotterdam

Open Access: What's in it for me?

Datum
Van: 23 november 2009 13:00
Tot: 23 november 2009 18:00

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

Toelichting
Vrije toegankelijkheid van onderzoekspublicaties bevordert de verspreiding van wetenschappelijke kennis. De Rotterdamse Universiteitsbibliotheek wijdt hier het symposium `Open Access: What's in it for me?' aan op maandag 23 november 2009. Programma en aanmelden (verplicht):
www.eur.nl/ub/nederlands/inschrijven

Wetenschappelijk onderzoek moet voor iedereen toegankelijk zijn

Nederlandse universiteiten willen de resultaten van wetenschappelijk onderzoek open en vrij toegankelijk maken. Dat hebben zij op zaterdag 7 november 2009 in Rotterdam in een convenant afgesproken. Het `Open Access'-beleid bevordert de verspreiding van wetenschappelijke kennis. De Rotterdamse Universiteitsbibliotheek wijdt hier het symposium `Open Access: What's in it for me?' aan op maandag 23 november 2009.

De universiteiten zetten zich in om de resultaten van met publieke middelen gefinancierd onderzoek onbeperkt toegankelijk te maken. De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft hier enkele jaren geleden al een goede start mee gemaakt. Op de website Repub zijn proefschriften, oratieteksten en 9.000 wetenschappelijke artikelen vrij te downloaden.

De middag begint met vier lezingen, met uiteenlopende thema's als `De universteit en Open Access' (Bas Savenije, algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek, Den Haag) en `Open Access in de praktijk' (dr. Peter van Huisstede, Universiteitsbibliotheek EUR). Aan de orde zijn vragen als: `Verbetert Open Access-publiceren de zichtbaarheid van publicaties?' en: `Wat is de invloed op de publicatiescore?' Rector magnificus prof.dr. Henk Schmidt verzorgt het slotwoord.

Programma en aanmelden (verplicht):
www.eur.nl/ub/nederlands/inschrijven