Gemeente Binnenmaas

GGD ZHZ gaat jonge kinderen vaccineren tegen de Mexicaanse griep

Minister Klink van Volksgezondheid heeft besloten dat ook jonge kinderen gevaccineerd kunnen worden tegen Nieuwe Influenza (H1N1) (voorheen de Mexicaanse griep). Naar aanleiding van dit besluit zal de GGD in de week van 23 tot en met 27 november en in de week van 14 tot en met 18 december de vaccinatie in de regio Zuid-Holland Zuid uitvoeren. Op 24 november en op 15 december vinden vaccinaties plaats in sporthal De Schenkel in 's-Gravendeel.

Voor wie is de vaccinatie?

De griepvaccinatie is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van zes maanden tot en met vier jaar. Ook huisgenoten van kinderen tot en met vijf maanden oud komen in aanmerking voor een vaccinatie. Een volledige inenting bestaat uit twee prikken. De eerste vaccinatie wordt in de week van 23 november gegeven. In de week van 14 december volgt de tweede vaccinatie. De vaccinaties worden uitgevoerd door de GGD Zuid-Holland Zuid op verschillende locaties in de regio.

Vaccinatie in De Schenkel in 's-Gravendeel

Op 24 november wordt er de hele dag in sporthal De Schenkel (Schenkeltje 7b) in 's-Gravendeel gevaccineerd. Deze vaccinatieronde is voor bewoners uit de postcodegebieden: 3286, 3290, 3291, 3292, 3295, 3297 en 3299. De tweede vaccinatie voor deze groep wordt gegeven op 15 december. Alle dagen wordt er geprikt van 08.30 uur tot 17.00 uur.

Reden van vaccinatie

Reden voor de vaccinatie is dat jonge kinderen meer kans hebben griep te krijgen. Bij deze leeftijdsgroep blijken vaker gezondheidsproblemen op te treden ten gevolge van Nieuwe Influenza. Als kinderen uit deze groep complicaties krijgen en in het ziekenhuis beademd moeten worden, kunnen zij blijvende lichamelijke schade oplopen. Op basis van het advies van de Gezondheidsraad heeft minister Klink besloten dat kinderen uit deze leeftijdsgroepleeftijdsgroep een vaccinatie krijgen aangeboden. Want juist voor deze kinderen biedt de vaccinatie meer voordelen voor hun gezondheid dan nadelen van eventuele bijwerkingen.

Voor kinderen vanaf vijf jaar is inenting niet nodig omdat ze veel minder snel met de griep in het ziekenhuis belanden. Voor kinderen tot en met een half jaar zijn de vaccins nog niet afdoende getest op veiligheid en effectiviteit. Om hen toch zo goed mogelijk te beschermen, mogen huisgenoten zich laten vaccineren. Dit om te voorkomen dat zij het zeer jonge kind besmetten. In verband met de vaccinaties tegen de Nieuwe Influenza heeft het RIVM bekend gemaakt dat de vaccinaties die door het consultatiebureau in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma worden gegeven bij elf maanden, veertien maanden en vier jaar, worden opgeschort tot januari 2010.

Oproepschema

Alle kinderen en huisgenoten die een oproep hebben ontvangen worden via een oproepschema gevaccineerd. Er wordt gevaccineerd in de gemeenten: Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht, Leerdam, Sliedrecht, Gorinchem, Oud Beijerland en Binnenmaas ('s-Gravendeel). De locaties waar wordt gevaccineerd worden gekoppeld aan postcodes. Op de website van de GGD ZHZ (www.ggdzhz.nl), op de gemeentesites en in diverse huis-aan-huis bladen zullen de priklocaties en de daarbij horende postcodes en tijdstippen zo spoedig mogelijk worden vermeld.

Meer informatie?

Algemene (landelijke) informatie over de grieppandemie is te vinden op www.grieppandemie.nl. Voor telefonische vragen kan gebeld worden met het landelijk informatienummer 0800-1100. Dit telefoonnummer is behalve op werkdagen tijdelijk ook in het weekend bereikbaar.

Naast het landelijke informatiepunt is er ook een regionaal informatiepunt. De GGD ZHZ een callcenter opgezet voor publieksvragen met betrekking tot de Nieuwe Influenza en de vaccinaties. Het callcenter is bereikbaar op werkdagen van 9.00-16.00 uur via telefoonnummer: 078 - 632 18 01.