Gemeente Zwolle

Raadsplein besluitvormingsronde A maandag 23 november 2009

Tijd en plaats

Op maandag 23 november 2009 vindt er van 19.00-20.00 uur een Raadsplein besluitvormingsronde A plaats in de Raadzaal van het Stadhuis (Groter Kerkplein 15) in Zwolle.

Versterking winkelgebied Diezerkade - Brink - Thomas a Kempisstraat - Vechtstraat

Het winkelgebied Thomas a Kempisstraat-Vechtstraat is een speerpunt in de kadernota detailhandel. Een van de acties ter versterking van dit winkelgebied is het instellen van een "Bedrijven Investerings Zone" (BIZ) De mogelijkheid tot het instellen van een BIZ heeft recent landelijk een wettelijke basis gekregen. Bij een BIZ wordt een extra belasting geheven op onroerende zaken, niet zijnde woningen. De aldus verkregen middelen worden besteed aan leefbaarheid, veiligheid en ruimtelijke kwaliteit in het gebied. Het moet om aanvullende activiteiten gaan en de verenigde ondernemers zijn verantwoordelijk voor de inzet van deze middelen. Er kan pas worden overgegaan tot belastingheffing als er voldoende draagvlak is onder de ondernemers. Er is een verordening nodig om een BIZ mogelijk te maken. Tijdens de informatieronde op 2 november is deze beslisnota door tijdgebrek niet besproken. Afgesproken is dat de vragenronde schriftelijk kon wordt afgehandeld. De raad wordt voorgesteld om de verordening vast te stellen en in te stemmen met het starten van de draagvlakmeting.

Bestemmingsplan Windpark Tolhuislanden

In 2006 heeft de raad de beleidsnota "Windenergie in Zwolle" vastgesteld. Hiermee is de ambitie uitgesproken een bijdrage te leveren aan het verbeteren van het milieu door het realiseren van windturbines. Tolhuislanden is in de "Beleidsvisie Windenergie Noordoost-Overijssel" genoemd als een van de kansrijke gebieden voor grootschalige opstellingen van windenergie. Een initiatiefnemer is voornemens een windmolenpark in dit gebied te realiseren. In het aangrenzende gebied in de gemeente Dalfsen is tevens een initiatief voor het windpark Nieuwleusen-West. Om deze ontwikkelingen planologisch mogelijk te maken dient er een bestemmingsplan te worden opgesteld. Om de effecten op de leefomgeving beter in beeld te brengen, heeft de gemeente Zwolle (samen met Dalfsen) besloten een plan-mer op te stellen. Ondanks dat de wettelijke noodzaak hiertoe ontbrak. Tegen het ontwerpbestemmingsplan voor het Zwolse windpark zijn 64 zienswijzen ingediend. Het college stelt voor het bestemmingsplan Windpark Tolhuislanden ongewijzigd vast te stellen, zodat er vier windmolens kunnen worden gerealiseerd.

Gebiedsgericht beleidskader externe veiligheid

Op 26 maart 2007 heeft de raad de Beleidsvisie externe veiligheid vastgesteld. Hierin is een algemeen ambitieniveau geformuleerd en is een overzicht van uit te voeren werkzaamheden opgenomen. Een van de werkzaamheden is het opstellen van een gebiedsgericht beleidskader externe veiligheid. Het bijgesloten rapport vormt het resultaat van de ruimtelijke uitwerking van het externe veiligheidsbeleid. Met het Gebiedsgerichte beleidskader wordt beoogd te voldoen aan de wettelijke normstelling voor het plaatsgebonden risico, het gebiedsgericht invullen van het groepsrisicobeleid en het anticiperen op landelijke beleidsontwikkelingen. Na vaststelling van het concept-rapport heeft de visie de uitgebreide voorbereidingsprocedure doorlopen, waarbij drie inspraakreacties zijn verwerkt in de antwoordnota die tevens is bijgevoegd. Dit beleidskader heeft zijn doorwerking in het ruimtelijk beleid, bij het vaststellen van bestemmingsplannen zal hier in het vervolg rekening mee moeten worden gehouden. Aan het eind van de informatieve bespreking op 12 oktober is afgesproken dat de belangrijkste vragen en antwoorden in de vorm van een memo door de wethouder nog eens op een rijtje worden gezet en aan de raad gezonden. Onder deze voorwaarden kan dit onderwerp worden geagendeerd voor de besluitvormingsronde.

Kadernota Bedrijventerreinen

Tot nu toe ontbrak een algemeen bedrijventerreinenbeleid waarin een verbinding wordt gelegd tussen bestaande en nieuwe terreinen. Voor de bestaande terreinen is al wel een gebiedsgerichte uitwerking gemaakt of nog in de maak. Ook is met de uitbreiding van Hessenpoort 2 voldoende aanbod aanwezig voor grootschalige bedrijvigheid. Met deze kadernota wordt uitvoering gegeven aan het structuurplan. In deze nota is een behoefteraming opgenomen en zowel een inbreidings- als uitbreidingsopgave. Daarnaast wordt ingezoomd op de verschillende Zwolse bedrijventerreinen. Tot slot worden de acties, maatregelen en instrumenten benoemd. Tijdens de informatieronde op 2 november is deze beslisnota door tijdgebrek niet besproken. Afgesproken is dat de vragen schriftelijk worden ingediend en beantwoord. Voorgesteld wordt de nota vast te stellen als een helder kader voor het beleid ten aanzien van bestaande en nieuwe bedrijventerreinen in Zwolle.

Voorbereidingskrediet Brandweer Post Noord

In juni 2007 heeft de raad de voorkeur uitgesproken voor de ontwikkeling van post Noord aan de Middelweg. Op basis hiervan is door het college onderzocht of dit mogelijk zou zijn ter plaatse van de Opstandingskerk. Uiteindelijk bleek dit niet haalbaar en heeft het college op 27 januari 2009 besloten de brandweerpost te realiseren op de hoek Middelweg / Dennenstraat. Om de kazerne tijdig te realiseren is voortgang van de activiteiten noodzakelijk, ook moet er nog berekend worden welk bouwkrediet benodigd is. Voor de realisatie van de brandweerpost wordt de raad gevraagd een voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen van ¤80.600,- voor de uitvoering van de projectopdracht Brandweer Post Noord, vooruitlopend op het aan de raad aan te vragen bouwkrediet voor de realisatie van deze post. Op 26 oktober 2009 heeft informatieve behandeling van deze beslisnota plaatsgevonden. De bespreking gaf geen aanleiding tot meningsvormende behandeling.

Oplossing huurachterstand Molukse Stichting Yar Naïn

Met betrekking tot het ontmoetingscentrum aan de Bachlaan heeft de Molukse Stichting Yar Naïn een behoorlijke huurschuld opgebouwd. Het is gewenst om deze Molukse accommodatie te behouden. De oplossing wordt nu gevonden door gebruik te maken van de in oktober 2000 toegekende eenmalige investeringsbijdrage. Die was bestemd voor het realiseren van een multifunctioneel centrum aan de Lassuslaan. De bedoeling was de Molukse kerk en Yar Naïn onder een dak te brengen. Door juridische en financiële conflicten is er nog steeds geen zicht op realisering van dit multifunctioneel centrum. Voorgesteld wordt de huurachterstand te verrekenen met de reserve "nieuwbouw Yar Naïn".

Initiatiefvoorstel GroenLinks/De Groenen inzake inrichting Natuurspeelplaatsen

Door de fractie van GroenLinks/De Groenen is een initiatiefvoorstel ingediend inzake inrichting natuurspeelplaatsen. Een natuurspeelplaats is een speelplek waar natuurlijke materialen als zand, water, boomstammen en groen centraal staan. De raad wordt voorgesteld het college op te dragen met een uitgewerkt voorstel te komen over het realiseren van meer natuurspeelplaatsen, inclusief een plan van aanpak waarin ook aandacht is voor burgerparticipatie en communicatie. Daarnaast zouden ook kinderen bij de besluitvorming betrokken moeten worden en moeten de natuurspeelplaatsen worden ingepast in het groen- en kinderspeelplaatsenbeleid. Op 12 oktober is dit voorstel behandeld in de informatieronde. Afgesproken is dat het geagendeerd kan worden in de besluitvormingsronde nadat GroenLinks/De Groenen het voorstel nog van extra financiële informatie voorziet. Deze informatie is per mail aan de raad toegezonden op 30 oktober 2009. Bij de behandeling van mondelinge vragen van de SP over dit onderwerp op 2 november, heeft wethouder Kenkhuis toegezegd nog nadere informatie te zullen verstrekken over de kosten voor natuurspeelplekken en over een tijdschema. De informatienota van het college, het initiatiefvoorstel van GroenLinks/De Groenen en de nadere informatie kunnen vervolgens tezamen worden geagendeerd voor de besluitvormingsronde.

Realisatieovereenkomst Trapjeswijk Holtenbroek

In 2005 heeft het College besloten in te stemmen met een realisatieovereenkomst tussen de gemeente en SWZ voor de herstructurering Trapjeswijk Holtenbroek I. In de voorliggende realisatieovereenkomst wordt afgesproken dat SWZ het plangebied Trapjeswijk gaat ontwikkelen (locatie bouwrijp maken; woningen ontwikkelen; realiseren buitenruimte). 310 woningen worden vervangen door circa 332 woningen (50% in goedkope categorie). In de overeenkomst worden afspraken vastgelegd omtrent het programma van het gebied, de aanleg van het openbaar gebied, en de opdrachtverlening en verrekening. Deze beslisnota is op 26 oktober behandeld in de informatieronde, er is toen ingesproken door dhr. Veenstra van SWZ. Meningsvormende behandeling bleek naar aanleiding van de uitkomsten van de bespreking niet nodig. De Raad wordt voorgesteld kennis te nemen van de Realisatieovereenkomst Trapjeswijk en een krediet beschikbaar te stellen.

Algemene Subsidieverordening 2010

Al een paar jaar is er een traject gaande om het proces van subsidieverlening te verbeteren. Aanleiding voor deze professionalisering is het rekenkameronderzoek in 2005 naar het subsidiebeleid. In het kader van deze verbeterslag zijn de deelverordeningen op het gebied van onderwijs en sport aangepast. Hiermee wordt de rechtmatigheid van de huidige uitvoeringspraktijk verhoogd. Tevens is de Algemene Subsidieverordening geactualiseerd. Dit was niet alleen nodig vanwege verandering in wetgeving, maar ook ter verbetering van efficiëntie en klantvriendelijkheid. De raad wordt voorgesteld de Algemene Subsidieverordening 2010 vast te stellen. Een gevolg van de professionaliseringsslag is dat de grip op gesubsidieerde instellingen wordt vergroot. De gemeente bemoeit zich steeds nadrukkelijker met de bedrijfsvoering van de instellingen. De vraag is of dat gewenst is. Het gaat tenslotte om de maatschappelijk effecten. Moeten we nog meer sturen op bedrijfsvoering of gaan we sturen op output en outcome. Het college vraagt de raad om vanuit zijn kaderstellende rol richting te geven aan het toekomstige subsidiebeleid.

Jaarrekening 2008 Openbaar Onderwijs Zwolle

De raad wordt gevraagd de jaarrekening 2008 van de Openbare Rechtspersoon Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio goed te keuren. Ondanks de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs per 1 augustus 1998 is de gemeente nog steeds wettelijk verantwoordelijk voor het aanbieden van openbaar onderwijs in Zwolle. In twee wettelijke bepalingen wordt geregeld dat de gemeenteraad jaarlijks zowel de begroting als de jaarrekening moet goedkeuren. Na onderzoek van de jaarrekening stelt het college u voor om deze rekening goed te keuren. Het voorstel komt rechtstreeks in de besluitvormingsronde.

Ontwikkeling Zwolse organisatie in perspectief huisvesting

De Lysias Consulting Group heeft het rapport "De Zwolse organisatie in Toekomstperspectief" opgesteld. In het rapport wordt Op basis van 5 aspecten een nadere analyse gemaakt van de ontwikkeling van de organisatie. Conclusie is dat de gemeentelijke organisatie zal blijven groeien. Door een kader vast te stellen voor de doorontwikkeling van de organisatie, kunnen vervolgstappen worden gezet om de uitwerking voor te bereiden voor de strategische huisvestingsopgave. Ook wordt in het rapport inzicht gegeven in kanttekeningen rond de doorontwikkeling. Op 31 augustus is dit rapport besproken in de informatieronde op het Raadsplein. Uit de vraagstelling bleek dat de raad geen behoefte heeft aan een (nieuwe) kerntakendiscussie, men voelt meer voor een aantal uitgewerkte scenario´s over de ontwikkeling van de organisatie. Het huisvestingsvraagstuk komt dan in tweede instantie aan de orde. Omdat de raad liet blijken dat men zich niet kon vinden in de geformuleerde beslispunten, deed de wethouder de toezegging om met een nieuwe beslisnota te komen. In de nu voorliggende beslisnota wordt voorgesteld de noodzaak van flexibilisering van de huisvesting te onderschrijven en dit te betrekken bij de bespreking van de voorstellen uit de bezuinigingsoperatie.

Bron: Raadsgriffie
Datum van 12-11-2009 tot 23-11-2009