TenneT


Voorlopig besluit rondom nieuwe hoogspanningsverbinding

13-11-2009 De ministers van Economische Zaken en VROM hebben een voorbereidingsbesluit genomen rondom de nieuw aan te leggen hoogspanningsverbinding tussen Zoetermeer/Bleiswijk en Beverwijk, de zogenoemde noordring van het project Randstad 380 kV. Dit besluit vormt een nieuwe tussenstap op weg naar de nieuwe verbinding. In dit besluit geven beide ministers aan dat nieuwe ontwikkelingen binnen het voorgenomen tracé aangehouden moeten worden. Om de omgeving zo goed mogelijk te informeren worden eind november en begin december vier extra informatieavonden georganiseerd in de regio.

In december 2008 hebben de ministers van Economische Zaken en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu het voorgenomen het tracé bekend gemaakt aan de Tweede Kamer. Inmiddels is het voorgenomen tracé verder geoptimaliseerd en zijn de ministers bezig met de voorbereiding van het rijksinpassingsplan, een bestemmingsplan op rijksniveau. Vooruitlopend hierop is een voorbereidingsbesluit genomen. Bij dat besluit is bepaald voor welk gebied het rijksinpassingsplan wordt voorbereid. Het gaat voor het grootste deel van het gebied om een zone van 200 meter breed, waarbinnen het tracé van de verbinding wordt bestemd. Als gemeenten een aanvraag ontvangen voor een bouw- of aanlegvergunning in deze zone, dan moet de aanvraag worden aangehouden. Als blijkt dat het bouwplan niet in strijd is met het in voorbereiding zijnde rijksinpassingsplan, kan de aanvraag alsnog in behandeling worden genomen. Een aanvraag die in strijd is met het in voorbereiding zijnde rijksinpassingsplan moet worden aangehouden totdat het rijksinpassingsplan in werking is getreden.

Extra informatieavonden in de regio
De ministers vinden het belangrijk om belangstellenden zo veel mogelijk te blijven informeren. Daarom worden binnenkort vier extra inloopavonden georganiseerd. Medewerkers van de verschillende betrokken overheden en van TenneT zijn dan aanwezig om uw vragen te beantwoorden over uiteenlopende thema's, procedures en het voorgenomen tracé. Omdat er nog geen officieel besluit genomen is, is inspreken nog niet mogelijk. Naar verwachting zal in de loop van 2010 een officieel ontwerp besluit (het rijksinpassingsplan) worden vastgesteld. Daarop kan iedereen wel inspreken.

Deze inloopavonden vinden telkens van 19.00 uur tot 21.00 uur plaats op:

- maandag 23 november: Dorpshuis Opmoer, Raadhuisstraat 40, Moerkapelle;

- woensdag 25 november: Dorpshuis Hazerswoude, Pieter de Hooghstraat 3 te Hazerswoude-dorp;

- maandag 30 november: Theater De Meerse Op Locatie, Johan Enschedelaan 1 te Hoofddorp;

- woensdag 2 december: Spaarnwoude Resort, Oostbroekerweg 17 te Velsen-Zuid.

Over het project Randstad 380 kV
De nieuwe Randstad 380 kV verbinding moeten ervoor zorgen dat er ook in de toekomst voldoende capaciteit is voor transport van elektriciteit en daarmee voor zekerheid in de Nederlandse energievoorziening. De verbinding, die wordt aangelegd door elektriciteitstransporteur TenneT, bestaat uit een gedeelte tussen Beverwijk en Zoetermeer (de Noordring) en een verbinding tussen Zoetermeer (Bleiswijk) en Wateringen, de Zuidring.

Voor overig informatie over het project Randstad 380 kV kunt u kijken op de websites van het project www.randstad380kv.nl en van Bureau Energieprojecten www.bureau-energieprojecten.nl.