Gemeente Son en Breugel


november bij u opgehaald

Plastic afval wordt vanaf 23 november bij u opgehaald

Het is bijna zover. Op maandag 23 november start de gemeente met het gescheiden opha-len van plastics in Son (onder de Gentiaanlaan). Dinsdag 24 november volgt Breugel en op woensdag 25 november komt de vuilniswagen in de Gentiaan en Sonniuswijk.

Kick-off

Op maandagmorgen van de 23^e november zal milieuwethouder Hans Overbeek, officieel, als eerste een gevulde afvalzak met plastic in de wagen gooien. De medewerkers van het gemeentehuis aan het raadhuisplein en een tweetal klassen met schoolkinderen doen ook mee aan deze kick-off.

Heel veel plastic

Als we de berichten mogen geloven, staan in vele in Son & Breugelse huishoudens al vele gevulde zakken met plastic verpakkingsmaterialen klaar voor de eerste rondgang van afvalophaler Van Gansewinkel. Dagelijks ontvangt de gemeente telefoontjes van mensen die zich een hoedje zijn geschrokken van de enorme hoeveelheden plastics die zich in hun afval bevinden. Dat aha-effect bij velen is dé motivatie om het gescheiden inzamelen van plastics nu in te zetten.

Sommigen zeggen zelfs nu al dat een keer per maand ophalen te weinig zal zijn om ophoping van zakken in schuurtjes en achtertuinen te voorkomen. Met de afvalophaler is afgesproken om naar twee maanden te kijken of het succes werkelijk zo groot is als nu lijkt. Als er wat ervaring is opgedaan kunnen er nadere afspraken gemaakt worden over de frequentie van het ophalen.

Hergebruik plastic

Plastic is goed recyclebaar, mits het gescheiden kan worden van restaval. De plastic industrie kan van gerecyclede kunststof nieuwe plastic verpakkingen maken, en ook fleecetruien, gsm's, laptops, toetsenbord, autodashboards, speelgoed, vloerbedekking en tennisballen. Van 55 PET-flessen kan een slaapzak worden gemaakt, van 4 PET-flessen een lunchbox.

Beter voor het milieu

Gescheiden inzamelen van plastic verpakkingsmateriaal is beter voor het milieu. Het hergebruik van plastic afval levert waardevolle grondstof op voor nieuwe plastics. Daarnaast betekent het gescheiden aanbieden van plastic verpakkingsafval een afname van uw hoeveelheid restafval. Dat scheelt dus ruimte in uw afvalbak en minder afval dat in een verbrandingsoven belandt.

Voor kunststof afval wordt door de plasticverwerkende industrie een goede prijs betaald. Daardoor zijn de inkomsten uit gescheiden inzameling beduidend hoger dan de kosten voor het gescheiden ophalen. Uit deze opbrengst kunnen gemeenten de almaar stijgende reinigingsrechten voor inwoners afremmen.
Door recycling van het plastic afval wordt jaarlijks 210 kiloton minder CO2 in Nederland uitgestoten, vergelijkbaar met het elektriciteitsgebruik van 100.000 huishoudens.

De gemeente Son en Breugel verwacht op jaarbasis een opbrengst van 10 tot 15 kg. plastic verpakkingsafval per huishouden. Wilt u meer weten over gebruik en recycling van kunststof kijk dan op de website www.plastic-heroes.nl