TenneT


Megatransport transformator naar station Ens

18-11-2009 TenneT voert in de nacht van maandag 23 op dinsdag 24 november een bijzonder transport uit van een loodzware transformator door de Noord-Oostpolder. Het gaat om een transformator van ruim 320.000 kilo, die wordt vervoerd naar het bestaande hoogspanningsstation in Ens. De transformator is nodig omdat aan de toegenomen vraag naar transport van elektriciteit te kunnen voldoen.

De transformator is gebouwd in Nijmegen bij Smit Transformatoren. Het vervoer van de loodzware transformator wordt gedaan door Wagenborg-Nedlift. Het transport vindt merendeel plaats over het water, omdat dit de meest efficiënte manier van vervoer is. Het laatste gedeelte gaat over de weg. Bij de Ramspolbrug wordt de transformator in de loop van maandag 23 november gelost. Voor de laatste 8,5 kilometer over de weg, dat stapvoets zal gebeuren, wordt onder meer gebruik gemaakt van de N50. Om de overlast zoveel als mogelijk te beperken, wordt dit in de nachtelijke uren uitgevoerd. Volgens planning komt de transformator op dinsdagochtend vroeg aan op het station aan de Ramsweg en zal daar vervolgens worden geïnstalleerd.

De uitbreiding van het Hoogspanningsstation Ens maakt deel uit van het programma opwaardering van de verbinding Hessenweg-Vierverlaten. Dit programma voorziet in het vergroten van de transportcapaciteit vanuit Noord Nederland. Medio 2008 is dit project van start gegaan en de oplevering is begin 2011 gepland. Naast deze uitbreidingen werkt TenneT ook aan een geheel nieuwe 380kV-verbinding, die van Eemshaven via Ens naar Diemen verloopt. Voor deze verbinding zijn de procedures opgestart en die zal naar verwachting in 2016 gereed zal zijn.

TenneT heeft dit jaar al meerdere transformatortransporten uitgevoerd. Eind juni zijn drie transformatoren door het Westland naar station Westerlee vervoerd. In september zijn drie transformatoren door het Groene Hart gebracht naar het nieuwe schakel station in Bleiswijk.